Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z świątecznych potraw. Paszteciki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. podczas wizyty gości. Małe bułeczki z ciasta drożdżowego możesz napełnić również innym dowolnym farszem – mięsnym, kapustą z mięsem lub szpinakiem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.

Wybierając nadzienie z kapustą i grzybami, najlepiej rozłożyć proces przygotowania pasztecików na dwa etapy. Najpierw przygotuj farsz, dzięki temu nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Na drugi dzień zrób ciasto. Przepis  jest bardzo prosty. Paszteciki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Paszteciki serwuj z czerwonym barszczem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka (1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • kminek, mak lub czarnuszka do posypania pasztecików (opcjonalnie)

Paszteciki z kapustą i grzybami

Zobacz przepis na paszteciki w wersji filmowej:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie, następnie posiekaj i włóż do garnka oraz zalej wywarem z grzybów.

  3. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem.

    Paszteciki z kapusta i grzybami

  5. Przygotuj ciasto – drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

  7. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  8. Ciasto krótko wyrabiaj i wyłóż na stolnicę (podsyp mąką).

  9. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, następnie ciasto pokrój na 4 paski. Na każdy placek wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi.

  10. Z ciasta zwiń rulon i zlep na całej długości łączenia. Powtórz z kolejnymi plackami.

  11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby łączenia były na dole.

  12. Rulon pokrój ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, makiem lub czarnuszką.

  13. Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Podrośnięte paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 100 minut
czas potrzebny: 120 minut
ilość porcji: 20
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Paszteciki z kapustą i grzybami

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 46 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 46 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Skoki says:

    Przepis na ciasto rewelacyjny, naprawdę, jest perfekcyjny. Jeśli chodzi o kapustę, to ja ją najpierw zesmażam z zeszkloną cebulą w woku, potem dopiero zalewam wywarem z grzybów i tak to duszę jeszcze z grzybami. Wychodzą mi dwie blachy pasztecików, robię większe.

  • Anna says:

    Dzień dobry Panie Tomku. Bardzo proszę o odpowiedź. Ile psztecików wychodzi w tego przepisu? W przybliżeniu.?

  • Ania says:

    Paszteciki wyszły znakomite. Mięciutkie, delikatne i smaczne. Podczas pieczenia należy pamiętać o „indywidualnym sposobie grzania” swojego piekarnika. W moim paszteciki piekły się 10 minut na 1708C z termoobiegiem :-)
    Dziękuję za ten arcy-przdatny przepis !

  • Laik says:

    Pierwsze raz piekłem ciasto drożdżowe paszteciki wyszły obłędne

  • Agata says:

    czy gotowe można zamrażać

  • Zlotko says:
    5

    Nie umiem nic upiec, a paszteciki wyszły pyszne :)

  • Rejczel says:

    Paszteciki należy piec z termoobiegiem czy grzanie góra|dół?

  • Syer says:

    Piec od dołu , góry, dół i górę razem czy termoobieg?

  • Hanna says:

    Ciasto wyszło mi dość klejące, czy takie ma właśnie być? Coś czuję, że się nie uda :(

  • Weronika says:

    Czy krojąc rulon w poprzek, mamy te kawałki rozwinąć? Czy jakoś po upieczeniu w miejscu cięcia połamać?

  • Beata says:

    A dlaczego mamy zostaeic wode z gotowania

  • olga0506 says:

    czy można zrobić wcześniej i zamrozić?

  • Zdenek Osel says:

    Czy takie paszteciki można zamrażać ?

  • Mama.w.domu says:
    5

    Pierwszy raz zrobiłam ciasto drożdżowe w taki sposób i wyszło super. Ja zrobiłam połowę z mięsem i połowę z kapustą i grzybami ale efekt jest świetny :) Polecam!

  • Kamila says:
    5

    Rewelacja !!!

  • Dominika says:

    Wyglądają naprawdę przepysznie :) Zaraz się za nie zabieram. Pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych sukcesów :)

  • Dorota says:

    Ciasto rewelacja. Jestem w szoku! Błyskawiczna robota. Ciasto wykorzystałam do zrobienia bułek z parówką i serem żółtym. Miodzio!

  • Danuta. says:
    5

    Opolanka,01 05 2017.Chciałam się podzielić swoim przepisem na paszteciki.3 szklanki mąki 1/2 kostki drożdży kostka masła lub 1/2 kostki smalcu i 1/2 kostki margaryny1szklanka maślanki lub kefiru- jogurtu odrobina cukrusól Do mąki daję tłuszcz i rościeram na kruszonkęteraz dodaję drożdże rozpuszczone w maślance z cukrem wyrabiam ciasto ,i odrazu robię paszteciki.Polecam!

  • Monika says:

    Pieklam pierwszy raz paszteciki wlasnie z tego przepisu i wyszly przepyszne ;) tak wiec polecam z czystym sercem ;)

  • MAGDA says:

    Przepis świetny. Farsz przepyszny.Bardzo polecam

  • Aniezzz says:

    Paszteciki są przepyszne. Miękkie nawet kilka dni po upieczeniu :-) Żałowałam, że robiłam z połowy porcji ;-) (wyszło 20 sztuk)

  • barbara says:

    Zrobilam je na swieta, wyszlo mi ich ok 40 dosc wyrosnietych sztuk. Pyszne polecam.

  • gosc says:

    dzis robilam paszteciki z tego przepisu na swieta-nie wytrzymalam i podjadlam -sa super !!!!

  • Sulwia says:
    5

    Po raz pierwszy muszę podzielić się moja opinia:) paszteciki zrobilam dzis z mysla, ze jezeli nie wyjda to jutro zrobie inne. Dzieci właśnie zaczynają konczyc rulonik a ja dorabiam nowe ciasto. Polecam przepis- szybko, prosty a paszteciki bardzo smaczne- dziękuję

  • Aleksandra says:

    Witam!
    Mam pytanie odnośnie zwijania pasztecików w rulon. Czy mogłabym dostać wizualną wskazówkę, jak to powinno wyglądać? :) Chcę, aby moje paszteciki wyszły jak te ze zdjęcia.
    Pozdrawiam serdecznie

    • kama says:

      Jesli mogę pomóc to podpowiem jak ja to robię (a wychodzą jak na zdjęciu:) po nałożeniu farszu na pasek ciasta – w formie paska po środku na całej długości ciasta- sklejam brzegi paska na górze, zakładając jeden brzeg na drugi, a przy przekładaniu rulonów na blachę kładę je łączeniem do dołu. Bardzo łatwe w wykonaniu;)
      Udanego wypieku

  • kama says:

    Pierwszy raz skorzystałam z tego przepisu ponad rok temu i korzystam z niego za każdym razem gdy rodzina czy znajomi proszą o paszteciki:) zawsze wychodzą idealne! Dziękuję za przepis.

  • grazyna says:

    wygladaja tak apetycznie ze napewno zrobie na wigilie dla mojej rodzinki pozdrawiam

  • Beata says:

    Przepis suuper Polecam wszystkim Pozdrawiam serdecznie

  • Dorota says:

    Witam! Czy farsz do pierożków należy zmielić?

  • mari says:

    Jestem ciekawa, na ile sztuk pasztecików jest ten przepis?

  • Aga says:
    5

    Dziękuję za przepis- ja go trochę zmodyfikowałam z braku drożdży-dałam tylko 8 g suszonych ( 1 paczuszka)-ciasto wyszło idealne więc myślę że zwykłych drożdży spokojnie można dać mniej niż w twoim przepisie. Do tej ilości mąki użyłam po ok. 60 dag kapusty i pieczarek. Fajny pomysł z krojeniem ruloników na blasze ( dawniej kroiłam na stole i zawsze kilka mi się rozwaliło przy przenoszeniu). Jeśli chodzi o ilość to wyszło 1,5 blachy takiej piekarnikowej, potem to zmieściło sie na 2 dużych talerzach-przyjechali niezapowiedziani goście i wszystko „wyżarli” tak że mój 4 latek załapał się tylko na 2 szt i płacz był nieziemski

  • Kasia says:

    Ile tych pasztecików wyjdzie?

  • spostrzegawczy says:
    5

    …”piecz, az narobia”… koloru. Komu maja narobic co i gdzie? Dobry przepis ale jezyk polski okrutny…

    • gosc says:

      nie jestes spostrzegawczy tylko wscibski. oczywiste ze trafiaja sie literowki badz bledy slownika, jesli nie jestes rownie blyskotliwy co spostrzegawczy powiem tylko ze prawdopodobnie autor mial na mysli „nabiora”. nie wplywa to na cxytelnosc przepisu wiec nie rozumiem ludzkiej uszczypliwosci.. na ktora reaguje uszczypliwoscia pozdrawiam

  • Tatiana says:

    Ciasto boskie, farsz robiłam ze swojego przepisu, ale ciasto naprawdę polecam!

  • Milena says:
    5

    Czy paszteciki można mrozić czy nie za bardzo? Bo zostało mi sporo farszu po robieniu pierogów.

  • krysia_m_k says:

    Co zrobić z wodą w kapuście? Strasznie dużo jej zostało

  • MAGDA says:
    5

    Paszteciki wyszły super. Polecam!

Ilość komentarzy: 46 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php