zajadam.pl

Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy

Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Swojskie, pyszne jak u mamy. Kto nie kocha świeżo ugotowanych pierożków? Pierogi ruskie, z owocami, warzywami, grzybami, czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem. To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret smacznych, domowych pierogów.

Wersji ciasta na pierogi jest tyle ilu kucharzy. Każdy ma swój wypracowany sposób przygotowania ciasta, swoje smaki i dodatki. Niemałym zaskoczeniem była dla mnie spora ilość komentarzy, pojawiających się pod każdym wpisem o pierogach. Co ciekawe, najbardziej sporną kwestią w przypadku tego rodzaju ciasta okazał się dodatek jajka lub jego brak. Temat pierogów z jajkiem czy bez, wałkowany był już niejednokrotnie, stąd dzisiejszy wpis.

Przepis w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Idealne ciasto na pierogi

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować pyszne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku jajka lub przepisy z jajkiem oraz składnikami wpływającymi w dużym stopniu na jego elastyczność. Poniżej zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe, które możesz wykorzystać, przygotowując różnego rodzaju pierogi. Zarówno wersji wytrawnej, jak i te na słodko. Zamiennie korzystam z dwóch sprawdzonych przepisów na ciasto pierogowe, pierwszy to przepis w najprostszej formie, czyli na bazie mąki i wody z odrobiną soli bez jajka, a drugi to receptura mojej babci na ciasto pierogowe z dodatkiem jajka.

Ciasto na pierogi

Klasyczne ciasto na pierogi

Przepis na to ciasto opiera się jedynie na dwóch składnikach – mące i wodzie. Większą elastyczność ciasta uzyskasz wlewając mocno ciepłą wodę.

Składniki na ciasto

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania pierogów ruskich i pierogów z dynią.

Ciasto na pierogi

Ciasto pierogowe z jajkiem

Przepis ten oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne. To mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony wielokrotnie, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów. Przygotowanie – ok. 15-20 minut.

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Przepis pojawił się przy okazji wpisu o pierogach z grzybami. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.

Ciasto na pierogi

Elastyczne ciasto na pierogi

Zbiór sprawdzonych przepisów na idealne ciasto pierogowe powiększył się ostatnio o recepturę na ciasto pierogowe z zwiększoną ilością żółtek i masła, które miałam okazję przetestować przygotowując pierogi z kapustą. Masło i zwiększona liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.

Składniki ciasta pierogowego

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta), w czasie 20-30 minut.

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

Ciasto na pierogi

Zdania co do tego, który przepis na ciasto pierogowe jest najlepszy są podzielone, czy lepsze jest to na bazie mąki i wody, czy z jajkiem, dlatego sama często stosuję je zamiennie. Warto wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej nam odpowiada.

Skomentuj Pod przepisem mamy już 142 komentarzy!

oceny: 36, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 142 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Kiedyś robiłam pierogi bez jajka, ciasto było twardsze. Postanowiłam pewnego razu zrobić inny przepis, przesiekac mąkę przez sitko, dodać jedno jajko, ciepła woda, szczypta soli no i oliwa z oliwek, ciasto jest wtedy wyśmienite, miękkie i dobrze się skleja, polecam serdecznie.

    1. Zdecydowana pomyłka. W tych proporcjach to prawie na naleśniki ciasto wychodzi !!! Bez względu na gorącą wodę i aktywację glutenu. Góra 150 ml wody albo i mniej zależy od mąki !!!!

  2. Od kilku lat robię pierogi podobnie jak w pierwszym przepisie czyli bez jajka i z gorącą wodą. Musiałam się przyzwyczaić do smaku tego ciasta ale wolę je bo jest miększe i ładnie pierożki się sklejają. Tylko nigdy mąki nie przesiewałam i nie wiem czy mam takie same proporcje ponieważ mam szklankowy przepis.

  3. jestem leniwy i kupiłem maszynę do chleba,jest opcja ciasto na makaron,ja robię na pierogi,miast masła daję łyżkę oliwy, lub oleju,sprawdziłem z jajkiem i bez,z przechowywaniem w lodówce i bezpośrednio,pierogi wychodzą znakomicie /wodę daję mocno ciepłą/ uważam,że ciasto ciastem,ale podstawa to farsz,

    1. a możesz napisać dokładniej jak robisz w maszynie? przymierzam się do tego, ale nie wiem jak najpierw wodę, a potem mąkę, po prostu jak na chleb wrzucić składniki i włączyć maszynę, czy jednak najpierw wodę, włączyć maszynę i powoli dosypywać mąkę? u mnie w domu robiło się jak wyżej, wodę powoli do mąki, więc mam zagwozdkę

  4. Ja robię ciasto całkiem inaczej jak te przeczytane przepisy moja cała rodzina pochodzi z okolic Lwowa nigdy takiego ciasta nie robilismy. Te przepisy na ciasto z woda mi nie smakuja.wygladaja blado i mnie nie zachecaja do zjedzenia.

  5. najlepsze ciasto na pierogi robi się z mąki 650 lub 500 a to dlatego żeby było elastyczne i dobrze się wałkowało a nie kurczyło się podczas wałkowania, Do mąki nawet większej ilości niż 2 szklanki 1 jajko wystarczy + szklanka gorącej wody wyrobić w misce łyżką jak wszystko pochłonie przełożyć na stolnicę wyrabiać dalej w zależności dodając wody gorącej lub podsypując mąką dobrze wyrobić ,ciasto odchodzi od ręki a jednocześnie ma być miękkie(JAK TWARDAWE DODAĆ WODY) pozostawić na noc w garnku pod przykrywką gwarancja że będzie udane

  6. Pierogi niby taki oklepany temat, a zawsze da się zaskoczyć ich smakiem, albo po prostu przepisem, który sie czyta. Dziękuję za Twój – pozdrowienia.

  7. 5

    Dziękuję za świetne przepisy! Dopiero teraz – po świętach gdy sprawdziłam przepisy, mogę wyrazić swoją opinię. Wszystko wyszło wybornie, idealne ciasto na pierogi – delikatne :) Mogę też powiedzieć, że sporo zależy od mąki. Ja na wypróbowanie wykorzystałam mąkę dedykowaną do pierogów od polskich młynów. Moja teściowa była zachwycona delikatnością ciasta!

  8. 5

    Robiliśmy z mężem pierwszy raz opcja z jajkiem ciasto było idealne nawet przekonałam swoją mamę aby spróbowała także u nas pełen sukces. Wiadomo mąka musi być odpowiednią!

  9. 5

    Bardzo dobry Przepis. Polecam. Pierogi sie nie rozgotowuja i farsz nie plywa podczas gotowania. Moja zona uzywa przepisu bez jajka i zawsze na farsz w wodzie. Pozdrawiam

    1. Robię z przepisu bez jajka i nigdy farsz mi nie pływa, a pierogi mięciutkie. Wszystko zależy od dokładnego sklejenia ciasta

  10. Najważniejsze jest dobre wyrobienie ciasta, nie kazdy lubi ale w tym jest sekret. Podczas wyrabiania tworza sie pasma glutenu i one daja jakosc. Robie pierogi od wielu lat z różnymi przepisami, z jajkiem i bez, na mleku,z dodatkiem jogurtu czy kefiru, masla itp. Plyn zawsze orientacyjnie,czesem dalam za malo czasem za duzo, ale zawsze sytuacje ratowalo dobre wyrabianie. Ciasto powinno odchodzic od reki i stolnicy, dawac uczucie wilgoci, po naciśnięciu powinno wracać do swej formy. Wazne,aby przed lepieniem ciasto odpoczelo. Dobrym sposobem jest zrobienie ciasta dzien wczesniej i przetrzymac w lodowce, w woreczku foliowym lub folii spożywczej. Jak zostanie ciasto mozna zamrozic, po rozmrozeniu wystarczy troche wyrobic.

  11. Ja wykorzystują mąkę dedykowaną do pierogów od polskich młynów. Pierwszy raz kupiłam, bo byłam ciekawa, czym się różni od normalnej mąki. W sumie nadal nie wiem czym, ale ciasto na pierogi wychodzi…mniaaaami!

    1. Ada, ja też z ciekawości kupiłam taką mąkę. Z tego co wiem, typ mąki jest dostosowany do pierogów – dzięki temu masz pewność, że jak nie wyjdą to nie wina mąki (że nie ten typ). Najczęściej jednak robię z uniwersalnej szymanowskiej.

  12. Nigdy do pierogów nie dodaję całych jajek, bo od białek ciasto robi się twarde jak na makaron do zupy, najlepiej dla koloru dodać tylko 2 żółtka i wszystko dowolnie jak w poprzednich opisach. Mogą być z masłem, dobrze jest też dodać mocno ciepłej wody.
    Składniki:
    3/4 torby mąki
    1/3 szklanki ciepłej wody
    2 żółtka
    szczypta soli
    Wszystko dobrze zagnieść, ale nie wyrabiać zbyt długo.

  13. Jak wiidać glówny skladnik to zawsze mąka i woda. Więc skupił bym się na doborze mąki. nie może być stara a najlepiej z młyna prosto.Jeżeli ze sklepu to sprawdzić trzeba datę produkcji/ważności.Woda przegotowana lub przefiltrowana. A czy z jajkiem czy nie to już mniej ważne.

  14. MOje ciasto na pierogi to mąka woda goraca kilka łyzek oleju na kilogram mąki dodaję dwie szklanki wody no i wspomniany olej Ciasta nie trzeba prawie podsypywac Pozrawiam

  15. przepisy dobre ale ja jako kucharz polec spróbowac zamiast masła dodac ok łyżki oleju tego przepisu nauczyła mnie babcia i wiem ze jest dobry bo stosuje go od jakichs 15 lat:)

  16. Bardzo dziękuję!
    Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i zrobiłam ciasto z pierwszego przepisu. Po raz pierwszy w życiu farsz nie pływał mi w garnku, a robiłam pierogi z jagodami. Super przepis, ląduje w zeszycie :)

  17. Zrobiłam ostatnio poerwszy raz w życiu pierogi. Użyłam drugiego przepisu podanego w tym wpisie z tą różnicą, że z łyżką, a nie łyżeczką masła, gdyż tak było w innym przepisie (do pierogów z twarogiem) na tej stronie. Ciasto wyszło idealne! Nic się nie rozpadło przy gotowaniu, a było na tyle elastyczne, że przy lepieniu gdy dałam za dużo nadzienia, to mogłam je swobodnie rozciągnąć. Polecam gorąco, skoro przy pierwszej życiowej mojej próbie wyszło tak dobrze. Jutro ponownie się zabieram za pierogi :) mam tylko drobne pytanie, czy mogę samo ciasto przygotować dzień wczesniej i przechować przed wałkowaniem w lodówce? I jak najlepeij zamrażać pierogi? Surowe ulepione, czy po ugotowaniu dopiero? Dziękuję z góry za podpowiedź i pozdrawiam :)

    1. Ja zamrażam surowe pierogi. Wcześniej przesypuję je mąką lub przekładam warstwy luźno ułożonych pierogów papierem do pieczenia, co zapobiega ich zamarzaniu w jednej masie. Nie muszę wykorzystywać wtedy wszystkich pierogów, tylko wrzucam do wrzątku potrzebną porcję.

    2. Pierwszy raz zamroziłam pierogi.
      Po zrobieniu ułożyłam je na mały talerzyk i dałam do zamrażalnika.
      Po 30 minutach były zamrożone.
      Przełożyłam je do woreczka foliowego.
      Na drugi dzień sprawdziłam czy się nie skleiły.
      Były idealne
      .Nie skleiły się.
      Swobodnie przemieszczały się w woreczku.
      Polecam.

  18. 5

    Nic nie piszecie o typie mąki użytej do ciasta na pierogi. Różnice w ocenach Waszego ciasta mogły wynikać z błędnego doboru mąki pszennej przez osoby wypróbowujące przepis. Na pierogi najczęściej używa się typu 500, ja wbrew typowym wskazaniom używam też 450 i przy dobrej jakościowo mące ciasto pierogowe z wody i mąki wychodzi wyśmienicie.Pozdrawiam

  19. Ciasto pierogowe z jajkiem mega puszyste miękkie cudnie się wyrabia i klei (ciasto wrobiła maszyna). Tylko dwie szklanki mąki na tyle wody to za mało i nie wychodzi z tego 50 pierogów. Musiałam dać około 3 szklanek mąki i zrobić x2 by wyszło tyle pierogów.

  20. Zamierzam wypróbować ciasto z jajkiem ale czy trzeba jeszcze dodawać 2 żółtka? Czy nie wystarczy 1 jajko. Pozdrawiam

    1. Na ten przepis z jajkiem wystarczy 1 jajko mówisz o tym trzecim przepisie na elastyczne ciasto na pierogi z dodatkowymi dwoma żółtkami.

  21. Ciasto z jajkiem idealne do pierogow owocowych lub z serem.Do miesnych i grzybowych,jednak tradycyjne ciasto 2 skladnikowe + sól. Pozdrawiam smakoszy pierogow!

  22. 2

    Zrobiłam dziesięć pierogi z dodatkiem jajka. Mój sprawdzony przepis gdzieś zgubiłam i wybrałam wlasniee ten powyższy. Same ciasto wyszlo na prawdę super, takie jaak lubię miękkie elastyczne.. Ale jaak bardzo przezroczyste musiały być pierogi autorki że wyszło jej aż 50 sztuk?? Mi ledwo wyszło 30… Ale przepis sama ww sobie mega.

    1. No właśnie mi też z tego nie wyszło tyle pierogów musiałam na około 60 pierogów zrobić przepis x2. A wystarczyło Ci tyle mąki? Ja musiałam dosypać.

  23. Zrobiłam i ja :-) ( przepis na ciasto pierogowe z jajem ) wyszło pięknie, wygląda pysznie.Idealna ilość pierożków- jak w przepisie, aż nie mogłam uwierzyć – dokładnie 50 szt :-) :-)
    Ślicznie dziękuję za ten przepis
    Anna

  24. 5

    Przepis na ciasto pierogowe z jajkiem jest bardzo dobry. Zastosowałam podane proporcje i przy wyrabianiu ciasta dodałam jeszcze ok 0,5 szkl. mąki. Ciasto było bardzo elastyczne, lekkie i po ugotowaniu miękkie. Aby wzbogacić smak gotowałam pierogi w rosole (z kostki bulionowej) z dodatkiem 2 łyżek oliwy.

  25. Robiłam pierogi wg przepisu bez jajek. Miałam dokładnie odmierzoną mąkę i gorącą wodę. Męczyłam się z wyrabianiem ciasta 40 minut, ciasto cały czas kleiło się do rąk. W końcu dodałam mąkę i dopiero wtedy udało się uformować kulkę. Myślę, że przepis trzeba skorygować o ilość mąki.

Czego szukasz?

css.php