zajadam.pl

Śledzie z śliwkami

Śledzie z śliwkami

Śledzie są jednym z tradycyjnych dań na świątecznym stole. Na święta przygotowuję różne wersje. Oprócz moich ulubionych śledzi w śmietanie i sałatki śledziowej z buraczkami pojawią się też śledzie z śliwkami. To bardzo smaczna przekąska o lekko słodkawym posmaku.

Przepis jest bardzo prosty, a lista potrzebnych składników niedługa. Dodatkową zaletą jest to, że śledzie są błyskawiczne w wykonaniu, co jest niezwykle ważne w gorącym przedświątecznym czasie. Warto wziąć pod uwagę ten przepis przygotowując menu świąteczne, zwłaszcza że śledź przykryty majonezem w towarzystwie śliwek w zalewie octowej smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych najlepiej matiasów
  • 150 g śliwki w occie
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki majonezu

Śledzie ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe umieść w misce i zalej zalewą octową ze śliwek. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Śledzie po wymoczeniu pokrój w 2-3 cm paski.

  3. Śliwki pokrój w ćwiartki (usuń pestki).

  4. Śledzie, śliwki i cebulę umieść w misce dodaj 4 łyżki majonezu i 2-3 łyżki zalewy octowej.

  5. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Śledzie ze śliwką

Skomentuj

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php