Kaszotto z burakiem

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak… jest w czym wybierać, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Potencjał tego składnika sprowadza się również do prostoty przyrządzania. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z kaszy pyszne danie. Jednym z nich jest kaszotto, czyli polska odpowiedź na włoski klasyk.

Do przygotowania dania wybrałam kaszę pęczak, do tego pieczone buraki i jarmuż. Pieczone buraki dają nie tylko piękny kolor, ale także słodki smak. Warzywa doskonale komponują się z dodatkiem aromatycznych przypraw: rozmarynu i  tymianku.

Składniki:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 750 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 100 g jarmużu
  • 2 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.

  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  4. Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  5. Następnie dodaj kaszę i starte, upieczone buraki.

  6. Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Gotuj do momentu, aż kasza będzie al dente.

  7. Dodaj liście jarmużu, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty, aż liście zmiękną.

  8. Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php