zajadam.pl

Kaszotto z burakiem

Kaszotto z burakiem

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak… jest w czym wybierać, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Potencjał tego składnika sprowadza się również do prostoty przyrządzania. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z kaszy pyszne danie. Jednym z nich jest kaszotto, czyli polska odpowiedź na włoski klasyk.

Do przygotowania dania wybrałam kaszę pęczak, do tego pieczone buraki i jarmuż. Pieczone buraki dają nie tylko piękny kolor, ale także słodki smak. Warzywa doskonale komponują się z dodatkiem aromatycznych przypraw: rozmarynu i  tymianku.

Składniki:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 750 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 100 g jarmużu
  • 2 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.

  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  4. Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  5. Następnie dodaj kaszę i starte, upieczone buraki.

  6. Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Gotuj do momentu, aż kasza będzie al dente.

  7. Dodaj liście jarmużu, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty, aż liście zmiękną.

  8. Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php