Tarta z jabłkami

Kiedy pogoda za oknem nie zachęca już do długich spacerów to najlepszy czas na przygotowanie domowych wypieków. Herbata, dobra książka i pyszne ciasto wypełnione sezonowymi owocami to idealny zestaw. Dziś polecam kruchą tartę wypełnioną plasterkami jabłek.

Ciasto z dużą ilością jabłek z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu to prawdziwy jesienny smak i aromat.

Deser jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto kruche możesz zagnieść dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru

Do podania:

  • cynamon
  • bita śmietana

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny.

  5. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

  6. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

  7. Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

  8. Podpieczone ciasto wypełnij plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piecz jeszcze ok. 35 minut na złoty kolor.

  9. Tartę wyjmij z piekarnika i przestudź.

  10. Przygotuj syrop – do małego garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut. Odstaw do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmaruj wierzch tarty.

  11. Tartę z jabłkami podawaj z porcją bitej śmietany posypaną cynamonem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php