Chili con carne

Chili con carne to wbrew powszechnej w naszym kraju opinii nie jest danie kuchni meksykańskiej, ale amerykańskiej – choć z kuchnią meksykańską ma całkiem sporo wspólnego.

Dobrej jakości wołowina, papryka, pomidory, czerwona fasola i cała masa innych dobroci tworzy niesamowitą kompozycję smaków. Uwielbiam chili con carne za to, że jest daniem wielowymiarowym. Dobrze przyrządzone potrafi zaskakiwać każdym kolejnym kęsem i intrygować zajadającą się nim osobę. Ja dodaję kilka magicznych składników, które w ciekawy sposób podkręcają smak chilli – co powiesz na dodatek gorzkiego kakao? :)

Chilli con carne

Tajemnica udanego chili con carne tkwi moim zdaniem w przyprawach, to one nadają bowiem całej potrawie odpowiedniego smaku, aromatów, a także koloru. Chilli powinno być mocno pikantne, ale pikantne w taki sposób, aby zjeść je ze smakiem, i żeby rozgrzało od środka całe ciało – nie chodzi o wygranie zawodów w jedzeniu papryczek chili, ale o delektowanie się smakiem i rozlewającym się po wszystkich trzewiach ostrym ciepłem. Od samego pisania dostałem właśnie niesamowitego ślinotoku…

Czas przygotowania:

Zarezerwuj na gotowanie mniej więcej jedną godzinę.

Składniki chili con carne

  • 500 g mielonej wołowiny (np. łopatka, antrykot)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 300-400 g pomidorów z puszki (wraz z sokiem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże papryczki chilli, mogą być suszone (ew. pół łyżeczki chilli w proszku)
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka suszonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sos tabasco, sól i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia mięsa

Chilli con carne

Wykonanie chili con carne

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na średnim ogniu, a następnie dodaj mięso i smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.

  2. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, papryczki chilli i wszystkie przyprawy. Przesmaż jeszcze kilka minut i dodaj pomidory, a także cukier, i sok z limonki. Posól i popieprz do smaku.

  3. Następnie duś chili pod przykryciem, na niedużym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając aby nie przypaliło się od spodu.

  4. Po tym czasie dodaj odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę, dopraw do smaku solą, pieprzem, i sosem tabasco (uważnie, żeby nie przesadzić!!!), i gotuj bez przykrycia aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną konsystencję.

  5. Gotowe chili podawaj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany i odrobiną startego sera. Jako dodatki dobrze sprawdzają się meksykańskie tortille, lub ryż. W restauracjach częstym dodatkiem są plasterki ostrych papryczek jalapeno, które ozdabiają każdą porcję chili con carne.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 50 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Obiad

Chilli con carne

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 12 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 12 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Callisto001 says:

    Przepyszne! Robiłam dokładnie wg przepisu i wyszło super :)

  • Karol says:

    Świetny przepis. Ja co prawda dodałem jeszcze kukurydzę i groszek, więc siłą rzeczy mój efekt końcowy różni się od Twojej oryginalnej wersji, ale jako podstawa do mojego małego eksperymentu Twój przepis świetnie spełnił swoja rolę – serdecznie polecam wszystkim.

  • Michał says:

    Dodatek kakao bomba! :D
    bazując na Twoim przepisie, jak na pierwszy raz, wyszło mi całkiem dobre :)

  • Michał says:

    uwielbia to danie, dodaje wędzona ostra paprykę i zawsze zastanawiam sie nad rodzajem sera, chyba chedar ale nie upierałbym się. Zamiast kakao dodaje gorzką czekoladę lecz z min. 80% kakao. – to to samo w sumie.

  • Paweł says:
    5

    Bardzo dobre danie! Szczerze polecam :)

  • Andrea says:

    Ja zawsze dodaję jeszcze kukurydzę ♥

  • Andrea says:

    Uwielbiam to danie! Jest super dobre, rozgrzewające i dobre na wyjazd na działkę z jedną butla gazową

  • Nika says:
    5

    Przepyszne danie :) Pierwszy raz próbowałam kakao w chili :)

  • M&B says:
    5

    Bardzo smaczna potrawa. Kakao to fajny pomysł, zwłaszcza z chili w parze. ( Ja osobiście uwielbiam czekoladę z chili ).Polecam 10/10

  • Ewe says:
    5

    Świetny. Dodatek kakao jest niesamowity.

  • Tomek says:
    5

    Znakomity przepis. Nigdy bym nie pomyślał, żeby dodać do chilli kakao.

  • Lidan says:

    Robię bardzo podobne!!! To moje odkrycie z ubiegłego roku. Zostałam poczęstowana tą potrawą u koleżanki i natychmiast przypadła mi do gustu. Znalazłam mnóstwo przepisów na chili con carne…Wypróbowałam już nawet wegetariańskie, a także z mięsem z indyka (dla mnie bomba bo ma mniej kalorii :-) ) Uwielbiam to danie za prostotę wykonania oraz za to, że nie brudzi się wielu naczyć podczas przygtowania. Jest to sycące danie i smakuje mojemu wybrednemu mężowi ;-)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php