zajadam.pl

Pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki z piekarnika

Pieczone bataty (słodkie ziemniaki)

Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, a także wilcem ziemniaczanym (za Wikipedią) to warzywo uprawiane powszechnie w ciepłych krajach. Ostatnio coraz łatwiej dostępne w naszych sklepach. I bardzo dobrze!

Co ciekawe, bataty uważane są za warzywo o wiele zdrowsze niż nasze rodzime ziemniaki. Mają bardzo dużo witamin, białka, a także żelaza, potasu i magnezu. Na początek przygody z tym sympatycznym warzywem najbardziej polecam przyrządzenie batatów pieczonych w formie frytek XXL, z dodatkiem ziół i czosnku oraz ze śmietanowym dipem.

Czas przygotowania

Przygotowanie batatów nie zajmie więcej niż 10 minut, kolejne 25-30 minut przeznaczyć musisz na ich upieczenie.

Składniki

Bataty to duże warzywa, zwykle jedna sztuka pozwoli najeść się jednej osobie. Podaję proporcje dla dwóch osób.

  • 2 spore bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Pieczone bataty (słodkie ziemniaki)

Przygotowanie pieczonych batatów

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni

  2. Bataty obierz ze skóry i pokrój w podłużne słupki o grubości ok. 1 – 1,5 cm i wrzuć do dużej miski

  3. Następnie obsyp je solą i rozmarynem, skrop od serca sokiem z cytryny i polej oliwą. Zamieszaj bataty rękoma aby wszystkie kawałki dobrze pokryły się przyprawami i oliwą.

  4. Tak przygotowane słodkie ziemniaki wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź na niej, aby kawałki batatów nie nachodziły na siebie. Ząbki czosnku lekko rozgnieć np. przy pomocy noża i wrzuć na blachę razem z łupinkami. Czosnek zapewni rewelacyjne zapachy, a także będzie stanowił przepyszny dodatek do upieczonych batatów.

  5. Tak przygotowane bataty włóż do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut, do czasu aż zaczną się lekko brązowić i będą miękkie. Najlepiej przed wyjęciem spróbować jednej pomarańczowej frytki i ocenić, czy już są gotowe.

  6. Bataty upieczone z rozmarynem i w czosnkowym aromacie są tak pyszne, że szkoda zabijać ich smak np. intensywnym sosem czosnkowym. Ja najbardziej lubię maczać takie frytki po prostu w gęstej śmietanie lub jogurcie. Możesz też spróbować jako dipu użyć majonezu.

Pieczone bataty (słodkie ziemniaki)

W tak przyrządzonych batatach zakochałem się od pierwszego gryza :)

Skomentuj Pod przepisem mamy już 79 komentarzy!

oceny: 26, śr. ocena: 4

4

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 79 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Wyszły pyszne choć miękkie nie chrupiące. Zrobiłam z ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i ostrą papryką oraz oliwa, cytryną , czosnkiem. Podałam z sosem słodko-kwaśnym oraz roladkami drobiowymi faszerowanymi szpinakiem i fetą. Pycha. Pierwszy raz jedliśmy bataty :)

  2. 5

    Tomku dziękuję Ci za genialny i prosty przepis. Na pewno pojawi się w na naszym stole nie raz!Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ;)

  3. 5

    Właśnie zjedliśmy łososia podanego z batatami i sałatką. Rozpływał się w ustach. Super przepis, dziękuję. Nie mogę się doczekać przyrządzić go dla reszty rodziny. Pozdrawiam.

  4. Wykorzystam przepis ale zamiast rozmarynu użyje oregano lub bazylii. I zrobię lekki sos czosnkowy, ponieważ podam do nich polędwiczki które też lubią czosnek :)

  5. 5

    Tomku, dziękuję za ten przepis. Przeszłam na protokół autoimmunologiczny i szukałam inspiracji. Bataty wyszły rewelacyjnie. Trochę zmieniłam przepis, nie miałam czosnku i rozmarynu. Zamiast tego dałam czosnek niedźwiedzi i przyprawę pronwansalską. Frytki zrobiłam w talarki z dwóch niedużych batatów wyszła porcja dla 1 osoby. Rewelacja, mniam i będę to powtarzać.

  6. 1

    Uwielbiam nowości i eksperymenty kuchenne, niestety ten dla mnie i mojej rodziny okazał się porażką. Szkoda

  7. Wszystko super tylko moje bataty niestety wyszly miękkie i pomimo trzymania ich 35 minut nie sa chrupiace. Ktos ma pomysl dlaczego? Pieczecie z termoobiegiem czy bez?

    1. Dołączam do pytania. Mi też zawsze wychodzą miękkie, bataty i ziemniaki. Piekę z termoobiegiem, na 180-190. Tak sobie myslę, żeby z temperaturą pokombinować, tylko nie wiem, czy w górę, czy w dół…. :/

    2. Spróbuj mojego sposobu. Małe bataty (obrane) kroję w talarki i wrzucam na rozgrzany olej (niezbyt gorący) na patelni. Może byc tylko jedna warstwa. Po zrumienieniu przewracam. Wystarczy kilka minut. Z wierzchu będą kruche, chrupiące a w środku miękkie. Pychotka.
      Myślę, że podobny efekt można uzyskać w frytkownicy ale jeszcze tego nie próbowałem.

    3. Dzięki Edwardzie, ale raczej nie skorzystam. Chodzi właśnie o to, żeby piec, a nie smażyć. W międzyczasie sprawdziłam, że podwyższenie temperatury niewiele daje, przy 200 są już surowe w środku. Więc albo w dół, albo uzbroić się w cierpliwość i dłużej je potrzymać – co w sumie na jedno wychodzi, jak się jest głodnym. ;)

  8. Jeny, ależ to było dobre!!!! Upiekłam jednego batata, dla spróbowania. Dodałam przyprawy jakie wpadły mi w ręce. Jestem zachwycona smakiem :-). Do teraz robiłam bataty purre, z odrobiną masła i mleka, plus sól i pieprz, też w tej formie są bardzo pyszne.

  9. 5

    podobnie mozna zrobic dynie! – pokroic w podluzne frytki, doskonale nadaje sie do tego galka muszkatolowa, mozna dodac wiecej innych pzypraw, ale ja lubie galke plus tymianek i sol i tak pieke w piekarniku …dokladnie jak bataty- wychodzi doskonale. mozna tez dodac takie bataty/dynie do gotowanych buraczkow pokrojonych w cwiartki, na to swierzy szpiank w lisciacvh (odrobine) prazony slonecznik/orzeszki piniowe a na koniec pokruszona feta !odlot!

  10. 5

    Kupiłam bataty i szukając pomysłu na nie, trafiłam tutaj :) Zrobiłam (fakt, że z bazylią zamiast rozmarynu) z sosem czosnkowym (Twojego przepisu oczywiście) i zakochałam się w batatach na amen :D dzięki!! :) Jedno mi tylko nie pasuje – piszesz, że 2 bataty to porcja dla dwóch osób a ja sama osobiście wszamałam … 5 … Ewidentnie musiałam kupić jakieś malutkie ;)

  11. Wprawdzie bez czosnku i z mniejsza ilością oleju ale już dwa razy piekłam bataty w piekarniku i jestem nimi zachwycona!!! Ich słodki smak powoduje, że mogę je jeść na śniadanie, obiad, deser i na kolację. Pycha!

  12. Ja wlasnie jem je wedlug Pana przepisu. Wyglądają pięknie, ale smak nie do końca przypadł mi do gustu… Trochę dziwnie mi się je słodkie frytki. No ale cóż dla każdego coś innego :).

  13. Kurcze, po raz ktorys sxukajac jakiegos tam przepisu trafilam tutaj zupelnie przypadkiem i po raz kolejny strzal w dzuediatke i rewelacja. Dzuekujeeee

  14. 5

    Nadmieniam ze mieszkam ponad 10 lat w Hiszpanii, a wczesniej ponad 20 lat w Montrealu i ze slodkimi ziemniakami zetknelam sie juz bardzo dawno temu,kiedy jeszcze w Pl nie widzialam ich w sklepach. Ale juz pokazuja sie w duzych centrach shoppingowych(zakupowych).Polecam i zycze SMACZNEGO!!!

  15. 5

    Od wielu lat przygotowuje w ten sam sposob slodkie ziemniaki w piekarniku.Zawsze sa soczyste,slodkie i maja wspanialy smak. Polecam wlasnei taki sposob pieczenia.Mozna gotowac ale to juz nie jest tak smaczne

  16. ugotowane można posypać przyprawą tikka curry i są bardzo dobre. Również pieczone z curry i czosnkiem i pokropione oliwą na pewno wyjdą smaczne, ponieważ tak przygotowuję czasem ziemniaki i są cudowne.

  17. Bataty z Twojego przepisu zrobiła moja córka-były pyszne do tego był kurczak-gulasz z przyprawami indyjskimi i sosem- pyszne.
    Dzisiaj zrobiłam trochę inaczej-ugotowałam bataty w całości (nieobrane), do wody dodałam rozmarynu. Po ugotowaniu obrałam ze skóry- pachniały rozmarynem i pokroiłam w talarki- trochę grubsze. Na patelni na oleju podsmażyłam cebulę i czosnek i wrzuciłam talarki do podsmażenia z każdej strony. Na koniec lekko posoliłam i posypałam ziołami prowansalskimi. Polecam.
    Ugotowałam też buraka czerwonego tak jak batata (nie dodawałam rozmarynu) i też talarki, cieńsze niż bataty, podsmażyłam na osobnej patelni na cebuli z czosnkiem-posypałam trochę solą i pieprzem. Na talerzu podałam i bataty i buraka- dla mnie pyszne :)
    Wymyśliłam ten sposób żeby nie włączać piekarnika bo jest upał i nie chciałam dodatkowo dogrzać się- dodałam sobie trochę pracy, ale było warto.

  18. 4

    Pychota ;) Dzieki za przepis. Ja uwielbiam jak sa takie mieciutkie i slodkie mmm! Dzkoda, ze Luby az tak nie lubi, bo serwowalabym je czesciej ;)

  19. 5

    Przepis fajny. Mi osobiście bataty smakują średniawo, ale mojej dziewczynie bardzo. :-) Kwestia gustu. Pozdrawiam -)

  20. 5

    Ostatnio kupiłam sobie jednego słodkiego ziemniora, ale nie wiedziałam, co z nim zrobić. Dzisiaj mocno zgłodniałam, przed chwilą wsadziłam do piekarnika wg tego przepisu i jest super! :D coś między pyrką a marchewką. Super!

  21. Dziś pierwszy raz kupiłam bataty i upiekłam je wg Pana przepisu. Przyznam, że wcześniej próbowałam batatów u szwagierki, byłam ciekawa tego słodkiego posmaku i o dziwo przypadły mi do gustu. Z rozmarynem (który uwielbiam!), czosnkiem, cytryną i solą smakują wyśmienicie. Myślę, że każdy może doprawić wg uznania swoimi ulubionymi przyprawami ale Pana mieszanka jest bardzo dobra :) Będę częściej piec bataty bo jednym ziemniakiem można się najeść a i roboty przy nich niedużo :)

  22. 4

    Właśnie zjedliśmy pataty. Były pyszne. Przy okazji upiekliśmy ziemniaczki oraz takie coś.Takie coś to niechleb ale się piecze. Wszystko wyszło pyszne, z tym, że bataty najlepsze.Nie mieliśmy pewnych rzeczy to nastąpiła podmianka. Inny olej (ale pyszny)Bez soli. Dostały ją m. innymi ziemniaczki pokrojone w talary.Zamiast rozmarynu: ciuteńkę cynamonu, jeszcze mniejszą pieprzu cayenne oraz oregano z Cypru (ktoś nam przywiózł kiedyś). Pycha. Cytrynę mamy ale nie pokropiłam.I z całą pewnością NIE będziemy gotować batatów na parze. NIE dziwię się przedmówcom, że zakochali się w pierwszym gryzie :). Mniam Nie mogę do końca ocenić przepisu bo robiłam nieco inaczej.Następnym razem wymyślę jeszcze inne przyprawy oraz postaram się o te Tomczyne.Jeśli kogoś interesuje takiecoś zamiast chleba to opowiem.

  23. 5

    Świetny, prosty przepis, połączenie rozmarynu, oliwy, cytryny i czosnku przypomina mi lato na Sycylii, tam takie połączenie dość często spotykałem. Pozdrawiam :)

  24. Witam,

    obserwuje Pana przepisy od niedawna. Proste, co większa dobre. Bataty w Pana wykonaniu są niezjadliwe. Słodki ziemniak z cytryną w parze nie idą, jeszcze ten rozmaryn do cytryny, blee. Trochę poeksperymentowałem więc z tym warzywem bo lubię bataty, ale piekarnik i ala frytki to była dla mnie nowość. Podzielę się wrażeniami i polecam:
    Słodki ziemniak umyć, NIE OBIERAĆ, porządnie umyć. Pokroić na kawałki jakie Panu pasują. Dla mnie na 4 jest okej. Marynata do batatów składa się z: oliwy, ostrej papryki w proszku, słodkiej papryki w proszku, sól morska, pieprz ziołowy. Porządnie obtoczyć ziemniaki w miksturze. Piekarnik ok. 30 min. Sos to już indywidualna sprawa, ja osobiście zajadam się z sosem z indii holenderskich, sosem sate (orzechowym). Przetestuje Pan ten przepis i sprawdzi Pan że ten ziemniak zmienia postać rzeczy. Kibicuje dalej i Instagram śledzę (bo to piątkowa-włoska tradycja przyprowadziła mnie do Pana „nowoczesnej” książki kucharskiej).

    pozdrawiam,
    bsz

    1. :-) nie bleee tylko każdy ma prawo mieć własne gusta i moim zdaniem cytryna z rozmarynem pasują świetnie. Pański sposób dla wielu osób będzie niezjadliwym ze względu na ostre przyprawy ;) dziękuję za podzielenie się przepisem

  25. A mnie nie smakowały. Pewnie dlatego, że nie lubię potraw na słodko a ze słodyczy jadam tylko czasami kawałek dobrej czekolady. Udało mi się je zjeść dopiero ze sporą ilością sosu czosnkowego na bazie jogurtu.

  26. W ilu stopniach je upiec? robie pierwszy raz-doradzcie bo szkoda zepsuć.Mają byc mięciutkie czy chrupiące po tych 30 minutach-nie wiem czego sie spodziewać?

    1. Przede wszystkim pilnuj stanu upieczenia batatów, a nie czasu na zegarze ;) jak zaczną się ładnie brązowić to spróbuj jeden lub dwa kawałki i zdecyduj, czy już są dobre. Jeżeli upieczesz w termoobiegu to powinny być lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Mi nie zawsze wychodzą chrupiące, ale zawsze przepyszne.

    2. @Tomek Lach: Pytanie było o temperaturę… akurat to samo chciałam zapytać. Skoro nie ma, to zaryzykuję na 180, jak zwykłe ziemniaki, jak by bylo coś nietak, to się podzielę frustracją.

    3. Dzięki za szybką odpowiedź.
      Upiekłam na 180, wyszły świetnie, bardzo interesujący smak (jadłam po raz pierwszy), połączenie z cytryną rewelacyjne! No i ten czosnek – genialny (też miał u mnie premierę).
      Zaraz śpieszę ocenić na piąteczkę!

  27. 5

    Świetny przepis, polecam, ale mam jedną uwagę odnośnie sposobu przyrządzenia:Posypcie rozmarynem PO WYŁOŻENIU na tackę do pieczenia. A na pewno po wymieszaniu oliwy i soku, bo w przeciwnym razie, przed wymieszaniem, połowa z tej łyżki rozmarynu zostanie albo w misce albo na waszych dłoniach, więc małe marnotrawstwo.A poza tym genialny przepis. Pyszne

    1. Ja najczęściej w misce robię taki sos (np oliwa , sól , pieprz i inne przyprawy, czasami jogurt czy majonez) mieszam by się wszystko połączyło i do tej miski wrzucam ziemniaczki ,warzywa czy właśnie bataty. Zamykam miskę i wszystko pięknie jest obtoczone w sosie :). Taka praktyczna rada :-D

  28. 5

    Przepis podoba mi się, jutro na obiad będą pieczone bataty według twojego przepisu! Jak mi wyszły napisze! Pozdrawiam wszystkich! Pa,pa………

  29. 5

    Pomysł na zastąpienie naszych tradycyjnych ziemniaków tymi trochę innymi słodkimi bardzo dobry na lekką odmianę w kuchni. Dziękuję za inspirację.

  30. 5

    bataty są przepyszne. jakiś czas temu można było dostać w Lidlu kupiłam i była to miłość od pierwszego kęsa. ja ugotowałam je na parze, mniaammm…

    1. Eee. na parze to słabizna. Wszystkie warzywa mają taki sam smak. Te pokazane tutaj – zapiekane z czosnkiem i rozmarynem, są pyszne. Właśnie sobie zjadłem na obiad.

Czego szukasz?

css.php