Koktajl z selera naciowego

Łodygi selera można chrupać na surowo, są dobrym dodatkiem do sałatek, ale także świetnie sprawdzają się jako składnik zielonych koktajli jarzynowych.

Na liście produktów potrzebnych do przygotowania smoothie oprócz selera naciowego znalazły się owoce: jabłko i kiwi. Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak wlej trochę miodu lub syropu klonowego. Możesz też dosypać stewii lub dorzucić kilka suszonych daktyli. Mieszanka na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjna, ale zapewniam, że to wyjątkowo udane połączenie. Koktajl z dodatkiem selera naciowego zapewni sporą dawkę energii na wiele godzin.

Koktajle to jeden z Waszych ulubionych tematów na blogu, więc jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie  czegoś super smacznego i bardzo zdrowego, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie smacznych owoców czy warzyw z dodatkami takimi jak natka pietruszki czy tzw. super foods.

 

Składniki

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • zimna przegotowana woda (ilość zależy od konsystencji jaka chcesz uzyskać)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wartości odżywcze

Seler naciowy – zielone łodygi są skarbnicą cennych składników – witamin A, E, C oraz wielu minerałów takich jak żelazo, wapń i fosfor. Dieta bogata w seler oczyszcza organizm z toksyn. Łodyga selera odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, poprawia pracę nerek i serca oraz koi stargane nerwy. Seler polecany jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Sprawdza się doskonale jako składnik diety odchudzającej.

Kiwi – to owoc koncentracji, pomaga się skupić i ukoić nerwy. Zawiera wiele różnych witamin i składników mineralnych bardzo pomocnych w sezonie na przeziębienia. Kiwi zawiera również duże ilości serotoniny działającej antydepresyjnie.

Przygotowanie

  1. Duże łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plasterki, końcówki porozrywaj tak jak sałatę.

  2. Kiwi i jabłko obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.

  3. Składniki wrzuć do pojemnika blendera, dolej wodę i blenduj kilka razy, aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej wody w razie potrzeby.

  4. Gotowy koktajl przelej do szklanek i udekoruj ulubionymi dodatkami.

przygotowania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Napój

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję