Zupa meksykańska

Pyszna i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, pomidorami, kukurydzą i fasolą do danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Połączenie warzyw z podsmażonym mięsem mielonym i odpowiednim zestawem przypraw sprawia, że jest ona niepowtarzalna. Zupa jest dość pikantna, ale pikantna w taki sposób, że można zjeść ją ze smakiem. Talerz takiej zupy może z powodzeniem zastąpić cały obiad.

Uwielbiam takie dania, bo są szybkie, nieskomplikowane i pyszne. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki świata możesz się wybrać w każdej chwili.

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wiperzowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g fasoli pinto lub czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i piperz do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  2. Do garnka dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory. Gotuj na małym ogniu.

  3. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili.

  4. Dodaj mięso mielone wraz przyprawami. Całość podsmaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.

  5. Zawartość patelni dodaj do garnka i gotuj przez ok. 5  minut.

  6. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj udekorowaną świeżą zieleniną – pietruszką lub kolendrą.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 6
kuchnia meksykańska
Zupa

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kinga says:

    Mam pytanie takie: rozumiem, że kukurydzę, fasolę i pomidory wrzucamy do garnka z gorącym bulionem? Czy jakoś osobno?

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php