zajadam.pl

Argentyński sos chimichurri

Argentyński sos chimichurri

Asado, czyli rytuał grillowania, popularna forma spędzania wolnego czasu oraz nieodłączna część argentyńskiej tradycji. Podczas biesiady spożywane są ogromne ilości mięsa, które moczy się w specjalnym sosie zwanym chimichurri.

Chimichurri to aromatyczny sos skomponowany z natki pietruszki, liści oregano, czosnku, papryczki chili, oliwy z oliwek i octu winnego. Argentyński przysmak można wzbogacić o świeżą kolendrę, cebulę czy szczypiorek. Podaje się go zazwyczaj jako dodatek do grillowanego mięsa i pieczonych warzyw, ale równie dobrze sprawdzi się jako marynata do drobiu czy ryb.

Argentyński sos chimichurri

Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki liści oregano
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • sól, grubo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Świeże zioła opłucz i osusz. Listki pietruszki i oregano drobno posiekaj, następnie umieść je w małej misce.

  2. Dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili.

  3. Składniki zalej oliwą z oliwek i dopraw do smaku octem, solą i grubo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Sos odstaw w chłodne miejsce na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc), by smaki dobrze się przegryzły.

Argentyński sos chimichurri

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php