Bogracz

Kuchnia węgierska obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potraw jest bogracz, czyli zupa gulaszowa z kociołka.

W skład dania wchodzą warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i dojrzałe pomidory, a także podsmażone mięso oraz wędzony boczek. Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale równie dobrze może być ugotowana w warunkach domowych, na kuchence. Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. mięsa z łopatki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 l wody
  • 3 pomidory
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku

Bogracz

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. W tym czasie przygotuj resztę składników: boczek pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka z zimną wodą.

  3. Do garnka o grubszym dnie wrzuć pokrojony boczek. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.

  4. Dodaj mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.

  5. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

  6. Wlej wodę, tak żeby zakryła mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na wolnym ogniu przez około godzinę.

  7. Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.

  8. Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pokrojone pomidory, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Ugotowany bogracz zestaw z ognia. Na koniec zupę możesz udekorować natką pietruszki.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 75 minut
ilość porcji: 6
kuchnia węgierska
Zupa

Bogracz

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php