zajadam.pl

Makaron z pieczonymi pomidorami

Makaron z pieczonymi pomidorami

Lubię kuchnię prostą, opartą na niewielkiej liczbie składników. Są to dania bazujące przede wszystkim na dobrych jakościowo produktach. Makaron z pieczonymi pomidorami to kolejny przykład, który potwierdza regułę, że im prościej, tym smaczniej.

Pieczone pomidory i czosnek nadały potrawie wyjątkowego charakteru. Warzywa po wyciągnięciu z piekarnika stają się słodkie i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 główka czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, pomidory malinowe w kostkę. Ułóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą oraz pieprzem.

  2. Dodaj główkę czosnku w łupinie przekrojoną na pół.

  3. Pomidory z czosnkiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz ok. 30 minut.

  4. Makaron ugotuj al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  5. Ugotowany makaron połącz z pieczonymi pomidorami. Dodaj czosnek wyciśnięty z łupin.

  6. Danie skrop oliwą z oliwek i dopraw pieprzem. Na koniec dodaj starty parmezan.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php