zajadam.pl

Makaron z porem i kurczakiem

Makaron z porem i kurczakiem

Pozostając jeszcze w temacie dań makaronowych polecam taką oto wersję błyskawicznego obiadu: podsmażony kurczak z chili, chwilę duszony w kremowym sosie z porami i słodką brzoskwinią. 

Połączenie pikantnego mięsa z delikatnym, lekko słodkim posmakiem sosu tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy.

A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie makaronu z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle
  • 400 g piersi kurczaka
  • 400 g pora
  • 1 papryczka chili lub 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 puszka brzoskwiń (400 g)
  • 200 ml śmietany 30%
  • ok. 200 ml wody
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente (wskazówki jak ugotować makaron znajdziesz tutaj).

  2. Papryczkę chili drobno posiekaj. Kurczaka pokrój w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie podsmaż z papryczką chili na rozgrzanym oleju.

  3. Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.

  4. Na innej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojonego pora, posól i smaż na nie za dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

  5. Przykryj i duś przez kolejne 10 minut lub do czasu aż por całkowicie zmięknie.

  6. Do miękkich porów wlej śmietankę i zagotuj na małym ogniu.

  7. Podsmażonego kurczaka włóż do sosu z porów, przykryj i duś przez około 1-2 minuty.

  8. Do składników dodaj pokrojone w małą kostkę brzoskwinie, dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  9. Na patelni z sosem umieść ugotowany makaron, wymieszaj i całość chwilę gotuj, aby sos zgęstniał.

  10. Wyłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php