Makaron z warzywami i wołowiną

Połączenie wstążek makaronu ryżowego z mięsem wołowym i warzywami to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników orientalnych smaków.

Bazą dania jest makaron ryżowy, który doskonale wchłania smak sosu. W tym przypadku mieszanki sosu sojowego, oleju sezamowego i soku z limonki. Do tego porcja soczystej wołowiny i podsmażonych warzyw – marchewki, selera naciowego, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru.

Makaron z warzywami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo często przyrządzam to danie, modyfikując składniki w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji. Więcej przepisów na makaron znajdziesz tutaj.

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 300 g mięsa wołowego (lekko zmrożone, następnie pocięte na bardzo cienkie plasterki)
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem (cebula pokrojona w cienkie plasterki, a szczypiorek posiekany)
  • 2 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę (szczypiorek odłóż do dekoracji potrawy), czosnek i papryczkę chili oraz starty imbir. Podsmaż przez ok. 2 minuty.

  3. Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojonego na plasterki selera. Smaż przez ok. 4 minuty cały czas mieszając.

  4. Na patelnię dodaj mięso pokrojone cienkie paski i podsmaż, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

  5. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodaj makaron. Smaż mieszając przez minutę.

  6. W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, brązowy cukier i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię.

  7. Wszystko dokładnie wymieszaj tak by sos pokrył makaron, warzywa i mięso. Zestaw z ognia.

  8. Makaron z warzywami i mięsem wyłóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php