zajadam.pl

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka ma wielu zwolenników, ale także sporo przeciwników. Jednak dobrze przyrządzona wątróbka to prawdziwy rarytas.  Najczęściej podawana jest z cebulką oraz jabłkiem. Jak przyrządzić taką wątróbkę? Prezentuję mój sprawdzony sposób.

Dobrze przyrządzona wątróbka zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Mięso jest bardzo miękkie i delikatne. Warto podkreślić, że oprócz walorów smakowych przypisuje się jej cenne wartości odżywcze. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • świeży tymianek do podania

Przygotowanie

  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki. Podsmaż na patelni grillowej, odstaw.

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na rozgrzanym oleju.

  3. Wątróbkę umyj, osusz, natrzyj rozgniecionym w prasce czosnkiem i obtocz w mące. Dodaj na patelnię z cebulą i smaż, aż będzie rumiana z każdej strony.

  4. Dodaj grillowane jabłka, dopraw całość majerankiem, odrobiną soli i pieprzem. Przykryj i duś wszystko jeszcze przez około 3 minuty.

  5. Wątróbkę z jabłkiem i cebulą podawaj posypaną świeżym tymiankiem lub majerankiem.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php