zajadam.pl

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka ma wielu zwolenników, ale także sporo przeciwników. Jednak dobrze przyrządzona wątróbka to prawdziwy rarytas.  Najczęściej podawana jest z cebulką oraz jabłkiem. Jak przyrządzić taką wątróbkę? Prezentuję mój sprawdzony sposób.

Dobrze przyrządzona wątróbka zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Mięso jest bardzo miękkie i delikatne. Warto podkreślić, że oprócz walorów smakowych przypisuje się jej cenne wartości odżywcze. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • świeży tymianek do podania

Przygotowanie

  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki. Podsmaż na patelni grillowej, odstaw.

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na rozgrzanym oleju.

  3. Wątróbkę umyj, osusz, natrzyj rozgniecionym w prasce czosnkiem i obtocz w mące. Dodaj na patelnię z cebulą i smaż, aż będzie rumiana z każdej strony.

  4. Dodaj grillowane jabłka, dopraw całość majerankiem, odrobiną soli i pieprzem. Przykryj i duś wszystko jeszcze przez około 3 minuty.

  5. Wątróbkę z jabłkiem i cebulą podawaj posypaną świeżym tymiankiem lub majerankiem.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php