zajadam.pl

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Pierś z kaczki w jabłkach to moja propozycja zarówno na codzienny obiad jak i na uroczystą kolację. Myślę, że przepis doskonale sprawdzi się także podczas nadchodzących świąt.

Kaczka w jabłkach to już klasyka. Soczyste i intensywne w smaku mięso kaczki z chrupiącą skórką serwuję w towarzystwie jabłek i żurawiny, która jest świetnym dodatkiem do mięs. Żurawina, wytrawne czerwone wino, przyprawy korzenne stanowią uzupełnienie tego wykwintnego dania.

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki ze skórą
  • 4 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 goździki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pierś z kaczki umyj, osusz i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut do lodówki.

  2. Cebulę obierz, posiekaj w piórka. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę. Włóż piersi z kaczki (skórą do dołu) i smaż ok. 5 minut.

  4. Mięso odwróć, dodaj posiekaną cebulę i smaż kolejne 5 minut.

  5. Dodaj wino, konfiturę z żurawiny, goździki i imbir. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.

  6. Dodaj przygotowane jabłka i duś jeszcze ok. 15 minut.

  7. Pierś z kaczki podawaj z jabłkami i sosem, który powstał podczas duszenia.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php