Pierogi lubelskie

Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danym regionie jest najlepsze. Podróżując kulinarnie po Polsce warto zatrzymać się na chwilę na Lubelszczyźnie. Podstawę kuchni lubelskiej stanowią potrawy z mąki. Jedną z takich potraw są pierogi lubelskie.

Wnętrze pierogów wypełnione jest farszem z kaszy gryczanej, boczku i cebuli. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Na blogu znajdziesz wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • duża cebula
  • 25 dag twarogu
  • 10 dag wędzonej słoniny lub boczku
  • 1/5 szklanki śmietany 18%
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

  2. Przygotuj farsz – cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

  3. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.

  4. Do ugotowanej kaszy dodaj zmielony twaróg, podsmażoną cebulę i boczek. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

  5. Rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.

  6. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  7. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

  8. Pierogi serwuj z łyżką śmietany, posypane słodką papryką.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php