Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pierogi lubelskie

Pierogi lubelskie

Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danym regionie jest najlepsze. Podróżując kulinarnie po Polsce warto zatrzymać się na chwilę na Lubelszczyźnie. Podstawę kuchni lubelskiej stanowią potrawy z mąki. Jedną z takich potraw są pierogi lubelskie.

Wnętrze pierogów wypełnione jest farszem z kaszy gryczanej, boczku i cebuli. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Na blogu znajdziesz wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • duża cebula
  • 25 dag twarogu
  • 10 dag wędzonej słoniny lub boczku
  • 1/5 szklanki śmietany 18%
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

  2. Przygotuj farsz – cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

  3. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.

  4. Do ugotowanej kaszy dodaj zmielony twaróg, podsmażoną cebulę i boczek. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

  5. Rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.

  6. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  7. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

  8. Pierogi serwuj z łyżką śmietany, posypane słodką papryką.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php