Pierogi z bryndzą i boczkiem

Pierogi z bryndzą to ciekawa alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich. Pierogi te są jedną z tradycyjnych specjalności kuchni słowackiej. Wnętrze pierogów wypełnione jest aromatycznym farszem z bryndzy – słonego sera owczego oraz ziemniaków.

Do farszu polecam dodać boczek. Pierogi podawaj podsmażone na patelni okraszone skwarkami, z dodatkiem szczypiorku i śmietany. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Na blogu znajdziesz wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe.

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 25-30 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g bryndzy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane do podsmażenia
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle.

  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

  3. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni.

  4. Ziemniaki, cebulę, boczek, bryndzę i posiekany szczypiorek dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

  5. Przygotuj ciasto – mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

  6. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  7. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  8. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką cedzakową.

  9. Przed podaniem pierogi podsmaż na maśle. Podawaj z  posiekanym szczypiorkiem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php