zajadam.pl

Pierogi z bryndzą i boczkiem

Pierogi z bryndzą i boczkiem

Pierogi z bryndzą to ciekawa alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich. Pierogi te są jedną z tradycyjnych specjalności kuchni słowackiej. Wnętrze pierogów wypełnione jest aromatycznym farszem z bryndzy – słonego sera owczego oraz ziemniaków.

Do farszu polecam dodać boczek. Pierogi podawaj podsmażone na patelni okraszone skwarkami, z dodatkiem szczypiorku i śmietany. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Na blogu znajdziesz wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe.

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 25-30 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g bryndzy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane do podsmażenia
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle.

  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

  3. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni.

  4. Ziemniaki, cebulę, boczek, bryndzę i posiekany szczypiorek dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

  5. Przygotuj ciasto – mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

  6. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  7. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  8. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką cedzakową.

  9. Przed podaniem pierogi podsmaż na maśle. Podawaj z  posiekanym szczypiorkiem.

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php