Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

Na blogu pojawiły się już tradycyjne dla polskiej kuchni pierogi – z mięsem, kapustą, grzybami, ruskie… Pomysłów na pierogowe nadzienie jest mnóstwo. Tym razem proponuję mniej standardowy farsz – z ricottą i suszonymi pomidorami.

Pierogi możesz podawać na wiele sposobów – odsmażone na patelni lub  polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami (np. tymiankiem).

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g serka ricotta
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami.

Przygotowanie

  1. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  2. Ciasto odstaw przykryte ściereczką na około 15-20 minut, aby odpoczęło.

  3. Przygotuj farsz – do miski dodaj serek ricotta i suszone pomidory. Dopraw tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  5. Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę (z niewielką ilością oliwy, aby się nie sklejały)  i jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierogi jeszcze 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  7. Wyciągaj pierogi za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka. Ugotuj kolejną partię pierogów.

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php