Pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Dzisiejsze danie to dowód na to, że szpinak można przyrządzić z charakterem. Zasada jest jednak taka, że zielone liście muszą być dobrze doprawione, inaczej mogą zniechęcić do siebie każdego. Szpinak zestawiłam z podsmażonym kurczakiem, czosnkiem, serem feta, parmezanem i obowiązkową gałką muszkatołową.

Szpinakowa kompozycja stanowi przepyszny farsz, który otulony jest elastycznym, miękkim ciastem pierogowym. Szpinak, który pamiętam z dzieciństwa nabiera tutaj zupełnie innego, wyrazistego smaku. Przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu, ale gwarantuję Wam, że warto.

A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie pierogów o przeróżnych nadzieniach, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g piersi kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 1/4 szklanki startego żółtego sera, np. parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starta gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, podsmaż mięso z każdej strony. Podsmażonego kurczaka przełóż do miski i odstaw.

  2. Na tej samej patelni rozgrzej dodatkową łyżkę oliwy i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, szczyptę soli, pieprz i 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.

  3. Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.

  4. Następnie dokładnie odciśnij szpinak z nadmiaru wody i posiekaj drobno na desce.

  5. Szpinak dorzuć do miski z kurczakiem, dodaj pokruszony ser feta, starty żółty ser, jajko i dokładnie wymieszaj.
  6. Farsz odstaw i przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto.

  7. Następnie podziel je na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  8. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  9. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php