Szpinakowe ciasto na pierogi

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować pyszne ciasto na pierogi. Na blogu powstał już wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy. Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty to zachęcam do przygotowywania pierogów w przeróżnych wersjach kolorystycznych. Dzięki odpowiednim dodatkom możesz zabarwić ciasto i sprawić, że pierogi będą wyglądały inaczej niż zwykle.

Od czasu do czasu lubię urozmaicać domowe pierożki. Jako dodatek do tradycyjnego ciasta polecam szpinak, który nadaje piękny zielony kolor. Pierogi wypełnij swoim ulubionym farszem. Dobrze sprawdzi się nadzienie ze szpinakiem i ricottą czy z suszonymi pomidorami i serkiem ricotta.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Liście szpinaku umieść w pojemniku blendera, dodaj oliwę z oliwek, zimną wodę i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól wlej wodę stopniowo i mieszaj ciasto, następnie dodaj masę szpinakową  i całość wyrabiaj ręką na miękkie i elastyczne ciasto.

  3. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  4. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  5. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php