Focaccia z pomidorkami i bazylią

Pizza focaccia to mój sprawdzony sposób na brak chleba i otwartych sklepów w pobliżu. Takie awaryjne sytuacje zdarzają się od czasu do czasu w weekend, ale focaccia to nie tylko zamiennik zwykłego pieczywa. Lubimy od czasu do czasu przygotować ten chrupiący drożdżowy chlebek i zajadać się nim jako dodatkiem do innych produktów, lub jedynie w towarzystwie talerzyka z oliwą z oliwek, grubo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

Miękkie kawałki focacci z super chrupiącą skórką maczamy wtedy w oliwie z solą i pieprzem, i przegryzamy jako przekąskę w trakcie oglądania filmu, lub jako lekką kolację, popijając zimnym piwkiem lub dobrym winem.

Pizza focaccia

Focaccia często nazywana jest chlebem, a nie pizzą, jednak dla mnie to po prostu ciekawa odmiana pizzy. W podstawowej wersji wypieka się ją bez dodatków, ale świetnie pasują do niej pomidory, świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano), czosnek, oliwki, a nawet warzywa tak nietypowe dla pizzy jak pieczone ziemniaki.

Tajemnicą udanej focacci jest czas. Jeżeli masz na tyle cierpliwości, żeby na samo wyrastanie ciasta przeznaczyć łącznie prawie 2 godziny, to zapewniam, że efekty będą rewelacyjne :-)

Pizza focaccia

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • pomidorki koktajlowe – 8-10 sztuk
  • duże liście bazylii w ilości takiej samej jak pomidorki
  • oliwa z oliwek

Wykonanie pizzy

  1. Ciasto na focaccię musi wyrastać dłużej niż dla zwykłej domowej pizzy, więc zarezerwuj przynajmniej półtorej godziny na jej przygotowanie.

    Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli nawet przez 10 minut. A następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 40 minut.

    Na tym filmie zobaczyć możesz jak przygotowuję ciasto do pizzy:

    SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop dość obficie oliwą z oliwek i naciskając palcami dość mocno zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy

    Pizza focaccia

  3. Teraz czas na dodatki, przygotuj liście bazylii i pomidorki koktajlowe (możesz pokroić je na połówki lub ćwiartki, albo zostawić w całości)

    Pizza focaccia

  4. Liście bazylii przy pomocy palca wpychaj w ciasto, tak aby utworzyły swego rodzaju miseczki…

    Pizza focaccia

  5. …miseczki, do których następnie możesz włożyć pomidory.

    Pizza focaccia

  6. Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw pizzę na kolejne 40 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć pomidory i zioła

    Pizza focaccia

  7. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut.

    Pizza focaccia

  8. Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej.

    Pizza focaccia

    Idealna focaccia to ciasto chrupiące z wierzchu, ale w środku delikatne i puszyste. Pyszności!

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • loolkaful says:
    5

    Zrobiłam dzisiaj moją wersję tej focaccii – z pomidorami suszonymi (w oleju) i zamiast oliwy użyłam właśnie tego oleju z pomidorków. Wyszło przepysznie, chociaż mogłabym dodać trochę więcej soli i ciasto mogłoby jednak troszkę bardziej wyrosnąć :)Ogólnie – pyyyyychaaaa <3

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php