Pizza pepperoni

Pizza pepperoni to jedna z najpopularniejszych pozycji w menu każdej pizzerii. Jej podstawowa wersja jest bardzo prosta i zawiera oprócz sosu pomidorowego ser, i plasterki popularnego pepperoni, od którego ten wariant pizzy czerpie swoją nazwę.

A co to dokładnie jest pepperoni? To nic innego jak włosko-amerykańska odmiana kiełbasy salami, zazwyczaj wołowa lub wieprzowa, o raczej pikantnym smaku. Nie pomyl pepperoni z peperoni, czyli małą włoską papryczką ;)

Ja w swojej pizzy urozmaiciłem nieco listę dodatków, dlatego oprócz wędliny i sera pojawiły się również oliwki i odrobina czerwonej papryki. Dobrze będą również pasować piórka cebuli, czy cienkie plasterki ostrej papryczki – to coś dla fanów ognistych smaków.

Pizza pepperoni

Czas przygotowania:

ok. 1 godzina

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (przepisy na szybki sos pomidory bez gotowania i  na włoski sos pomidorowy)
  • 100 g startego żółtego sera
  • kiełbasa pepperoni – kilkanaście plasterków
  • oliwki – kilka sztuk
  • czerwona papryka – dwie-trzy łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • odrobina cebuli pokrojonej w kostkę

Wykonanie pizzy

  1. Ciasto wyrasta przez pół godziny, dlatego zaczynamy przygotowanie pizzy właśnie od niego. Najpierw wsyp mąkę do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.

  2. Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.

  3. Ciasto posmaruj dość obficie sosem pomidorowym, a następnie posyp żółtym serem.

    Pizza pepperoni

  4. Na wierzchu ułóż plasterki wędliny.

    Pizza pepperoni

  5. Na końcu dodaj oliwki, czerwoną paprykę i cebulę.

    Pizza pepperoni

  6. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni C przez ok. 8-10 minut na najniższej półce. Pizza jest gotowa, kiedy spód zaczyna się brązowić.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4

Pizza pepperoni

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php