zajadam.pl

Pizza po węgiersku

Pizza po węgiersku

Przełom lipca i sierpnia to początek sezonu na paprykę. W sklepach i na straganach pojawia się jej coraz więcej, w coraz lepszych cenach. Głównym znakiem rozpoznawczym, że to już TEN CZAS jest dla mnie zwykle pojawienie się dużej ilości białej papryki, dostępnej zwykle właśnie w trakcie paprykowego sezonu.

Tym samym w moich eksperymentach związanych z poszukiwaniem nowych smaków pizzy postanowiłem wykorzystać paprykę i skomponować na jej bazie całą listę dodatków do pizzy. W lodówce miałem akurat słoik aiwaru, czyli węgierskiej pasty z pieczonych warzyw. Do tego kilka plasterków salami, cebula i już mamy bardzo węgierskie zestawienie smaków :)

Pizza wyszła super-pyszna, soczysta i wyjątkowa w smaku – węgierska po prostu! :-)

Pizza węgierska

Czas przygotowania

Na przyrządzenie tej pizzy zarezerwuj ok. 45 - 50 minut.

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Pizza węgierska

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • 4 łyżki pasty warzywnej aiwar
  • 4 łyżki pomidorów z zalewą z puszki
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g salami
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej lub białej papryki
  • 1/2 papryczki chilli

Wykonanie pizzy

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Zacznij mieszać zawartość miski łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli ciasta.

    Wodę (ciepłą ale nie gorącą!) z drożdżami warto odstawić na 1-2 minuty, aby drożdże zaczęły pracować i dopiero wtedy dodać do mąki.

  2. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrastania pod przykryciem, w ciepłym miejscu, przez ok. 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

  3. Kiedy ciasto wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni lub rozwałkuj wałkiem do postaci cienkiego placka o rozmiarach blachy, na której zamierzasz upiec pizzę.

  4. Na tak przygotowane ciasto nałóż mieszankę aiwaru i sosu pomidorowego.

    Pizza węgierska

  5. Następnie na pizzy ułóż pokrojone w cienkie paski papryki, chilli i cebulę.

    Pizza węgierska

  6. Na sam koniec dodaj plastry salami i porozrywane cząstki mozzarelli.

    Pizza węgierska

  7. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-10 minut do czasu, aż dodatki i ciasto zaczną się rumienić.

Pizza węgierska

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php