Pizza z daktylami i orzechami

Pizza to jeden z moich ulubionych kulinarnych obszarów do eksperymentowania. Zwykle wygląda to tak, że znienacka przychodzi mi do głowy pomysł na nowe połączenie smaków, czy na użycie dodatków, których jeszcze nigdy na pizzy nie widziałem.

Właśnie w taki sposób powstał ten przepis :) Lato chyliło się już ku końcowi, sezon na świeże warzywa dobiegał końca, a ja coraz częściej miałem ochotę na coś bardziej rozgrzewającego i krzepiącego.

Tak właśnie powstało połączenie sera pleśniowego, winogron, daktyli, orzechów nerkowca i chilli. Wyszło baaardzo smacznie :)

Pizza z daktylami i orzechami

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz jedną dużą pizzę na cienkim cieście, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 50 g startego żółtego sera (np. cheddar)
  • kilka plastrów sera camembert
  • 4-5 sztuk większych czerwonych winogron
  • 3-4 suszone daktyle
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów nerkowca
  • przyprawa chilli (najlepiej grubo zmielone płatki)
  • oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie pizzy

  1. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj oliwę, sól i wymieszaną z drożdżami ciepłą wodę. Dokładnie mieszaj ciasto łyżką, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Gotowe ciasto odstaw do wyrastania na około 30 minut, a kiedy już wyrośnie rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  3. Na tak przygotowane ciasto nałóż porcję sosu pomidorowego i oba rodzaje sera.

    Pizza z daktylami i orzechami

  4. Teraz pora na głównych bohaterów tej pizzy. Winogrona pokrój w 3-4 mm plasterki, po pokrojeniu usuń z nich pestki i ułóż na pizzy.

    Pizza z daktylami i orzechami

  5. Następnie pizzę posyp pokrojonymi dość drobno daktylami i orzechami nerkowca.

    Pizza z daktylami i orzechami

  6. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez ok. 8 minut na najniższej półce (ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, BEZ termoobiegu).

  7. Gotową pizzę koniecznie oprósz grubo zmielonym chilli, skrop oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z daktylami i orzechami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php