Kolorowa pizza z kabanosem

Kolorowa pizza z kabanosem to mój pomysł na lekką, letnią wersję pizzy. Cienkie ciasto z sosem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem kolorowych, chrupiących warzyw i wyrazistego w smaku kabanosa – to jest zestawienie, które posmakuje każdemu fanowi pizzy :-)

Sekretem tak udanej pizzy upieczonej w domowym piekarniku jest odpowiednie podejście do procesu pieczenia. Cienkie ciasto, maksymalna temperatura, najniższa półka w piekarniku – dzięki temu ciasto jest pięknie upieczone i super chrupiące, a dodatki „al dente”. Zastosowanie sera mozzarella powoduje, że dość szybko się on rozpuszcza, ale ze względu na dość sporą wilgotność nie przypala się i pozwala utrzymać soczystość dodatków.

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 długi kabanos o wyrazistym, najlepiej pikantnym smaku
  • 1/4 niedużej czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny dopodania

Pizza z kabanosem

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, a także ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.

  3. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  4. Następnie placek posmaruj obficie sosem pomidorowym, nałóż na niego opłukane i osuszone liście szpinaku.

  5. Nałóż na niego kukurydzę, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę, paseczki czerwonej papryki, plasterki kabanosa i pourywane za pomocą dłoni kawałki mozzarelli.

  6. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-9 minut na najniższej półce. Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.

  7. Upieczoną pizzę przed podaniem możesz skropić oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z kabanosem

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php