Pizza wiejska

Chyba większość z nas tak ma, że od czasu do czasu po prostu przychodzi ochota na kawał mięcha. Albo na pachnącą wędlinę. A jeszcze lepiej, jak można taki kawałek wędliny podpiec z cebulką.

Właśnie dla amatorów takich smaków przygotowałem przepis na pizzę wiejską. Kilka rodzajów wędlin, miękka i soczysta po upieczeniu cebula, pieczarki, ser i sos pomidorowy. Wszystko to nałożone na ciasto w odpowiedniej kolejności, tak aby to co ma się przypiec, było rumiane i lekko chrupiące, a to co ma być soczyste i pełne smaku, schowane zostało pod serową pierzynką.

Pizza wiejska

Czas przygotowania:

45 minut

Składniki pizzy wiejskiej

W przepisie podaję ilość składników wystarczającą do upieczenia pizzy dla dwóch osób (ok. 30 cm)

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
  • starty ser mozzarella lub ser żółty – ok. 75 g
  • 3 plastry szynki
  • 3 plastry baleronu
  • kilka plastrów boczku
  • 50 g dobrej kiełbasy
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula

Wykonanie pizzy wiejskiej

  1. Ciasto na pizzę powinno wyrastać przez ok. pół godziny, a w między czasie będzie można zająć się pozostałymi składnikami. Zaczynamy zatem od ciasta :)

  2. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

  3. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania zajmij się przygotowaniem dodatków, np. sosu pomidorowego. Pokrój też wszystkie wędliny na odpowiadające Ci kawałki. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a pieczarki w jak najcieńsze plasterki.

  4. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi na blaszce (może też je rozwałkować na idealnie okrągły placek), posmaruj niezbyt dużą ilością sosu pomidorowego.

  5. Następnie nałóż szynkę i baleron. Szynka jako raczej sucha wędlina nie powinna znaleźć się na wierzchu, ponieważ w trakcie pieczenia mogłaby się przypalić (co innego kiełbasa i boczek). Na wędlinie ułóż połowę przygotowanej cebuli i pieczarki.

  6. Całość posyp startym serem lub obłóż kawałeczkami mozzarelli.

  7. Na wierzch pizzy dodaj pokrojony boczek, kiełbasę w plasterkach i pozostałą cebulę.

  8. Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 9-10 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska

Pizza wiejska

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php