Pizza z kolorowymi pomidorkami

Pizza nierozerwalnie związana jest z pomidorami. Jej pierwsza, historyczna wersja podana została właśnie z pomidorami w roli głównej. W sezonie pomidorowym nie może więc zabraknąć pizzy jeszcze bardziej pomidorowej niż tradycyjna margherita :)

W sierpniu w sklepach dostępne są najróżniejsze odmiany pomidorów. Ja osobiście jestem wielkim fanem małych pomidorków w różnych kolorach. Te sympatyczne kolorowe kulki goszczą w mojej kuchni przez cały pomidorowy sezon i przygotowuję z nich najróżniejsze sałatki, czy zapiekanki. Nie mogło więc ich zabraknąć na pizzy :)

Oprócz pomidorów, dla złamania smaku użyłem jeszcze liści szpinaku, co bardzo dobrze zrobiło tej pizzy. Z dodatkiem rozpływającej się i ciągnącej mozzarelli smakowało to wyśmienicie, i żałuję że jednak nie upiekłem jej w dużym rozmiarze :)

Pizza z pomidorkami

Czas przygotowania:

Na przygotowanie składników, wyrastanie ciasta i pieczenie zarezerwuj łącznie ok. 1 godziny

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cieniutkim cieście – w sam raz dla dwóch osób – o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta. Pizza widoczna na zdjęciu wykonana jest ze 125 g mąki, ale jest mniejsza i przez to o nieco grubszym cieście.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj), lub pół puszki pomidorów krojonych z dodatkiem soli, pieprzu, posiekanego 1 ząbka czosnku i 1 łyżeczką ziół prowansalskich
  • 75 g sera mozzarella
  • spora garść liści szpinaku
  • 10 – 15 sztuk pomidorków koktajlowych (różne kolory)

Wykonanie

  1. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

    Zobacz również film, na którym prezentuję prosty sposób na wykonanie idealnego ciasta na pizzę:

    SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
  3. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na ok. 30 minut – najlepiej w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką. W trakcie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami. Przygotuj sos pomidorowy, a pomidorki pokrój w niezbyt cienkie plasterki.

  4. Ciasto rozprowadź na blaszce dłońmi do pożądanego kształtu i grubości, następnie dodaj sos pomidory, a na nim ułóż liście szpinaku. Na szpinaku poukładaj cienkie plastry sera mozzarella.

    Pizza z pomidorkami

  5. Następnie poukładaj na pizzy kolorowe pomidorki koktajlowe. Im więcej, tym lepiej :)

    Pizza z pomidorkami

  6. Pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 8 minut na najniższej półce lub nawet na samym dnie piekarnika. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.

Pizza z pomidorkami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php