Pizza z pomidorami i oliwkami

Taką pizzę polecam Ci przygotować jeszcze w sezonie pomidorowym, kiedy duże, dojrzałe, mięciutkie warzywa uśmiechają się ze sklepowych półek. Taka właśnie jest tajemnica wielu kuchni świata – świeże, lokalne, sezonowe produkty.

Bez wielu dodatków i przypraw, za to z dużą dawką świeżych smaków i niesamowitych aromatów. Najprostsze – najlepsze. Właśnie na tym polega sekret tej pizzy. Świeże i bardzo dojrzałe pomidory, oliwki, cebula, odrobina sera. To wszystko na cienkim cieście. Do podania odrobina oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Mamma miaaa!

Czas przygotowania:

Na przygotowanie pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 50 minut

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz jedną dużą pizzę na cienkim cieście, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 50 g sera mozzarella lub innego ulubionego
  • 1 duży pomidor
  • kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
  • 1/4 cebuli
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny dopodania

Pizza z pomidorami i oliwkami

Wykonanie

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, a także ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  3. Na tak przygotowane ciasto nałóż porcję sosu pomidorowego, ser, a dopiero potem dość grube plastry pomidora, pokrojoną w piórka cebulę i oliwki.

  4. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez ok. 8-9 minut na najniższej półce.

    Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.

  5. Gotową pizzę warto skropić oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Gotowe! :)

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza z pomidorami i oliwkami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php