Ciasto na pizzę gości na blogu i w mojej kuchni bardzo często. Tak często, że świetnie sprawdza się tu powiedzenie „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Ostatnio jednak sporo eksperymentuję w kuchni i staram się korzystać z tego co proste w wykonaniu i super pyszne.
Dlatego właśnie pomyślałem o tradycyjnych podpłomykach. Poczytałem o tym jak się je przyrządza w tradycyjny sposób i wyszło na to, że nie ma jednego słusznego sposobu ich wykonania, tak samo jak nie ma jednego jedynego wzorcowego podpłomyka w sensie rozmiaru czy grubości ciasta.
Podpłomyk – co to jest?
Trudna sprawa. ;-) Od setek lat za podpłomyk uważane są dość mocno różniące się od siebie potrawy. Jedne cienkie, drugie grube, inne małe, jeszcze inne duże, niektóre z ciekawymi dodatkami czy nadzieniem, inne koniecznie bez dodatków. Aby nie dać się zwariować postanowiłem przygotować moją własną definicję, przeznaczoną dla osób cieszących się dobrym jedzeniem i chcących fajnie spędzać czas, a nie kłócić się o to kto ma rację.
Podpłomyk zatem jest plackiem upieczonym na gorącej, suchej patelni, lub w piekarniku (dawniej w otwartym palenisku lub piecu chlebowym) z ciasta przyrządzonego z mąki, wody i soli (podobnie jak ciasto na pierogi). Taka jest jego podstawowa i najprostsza wersja. W jego regionalnych odmianach spotyka się drożdże, oliwę, mleko, piwo i dodatki takie jak cebula, różne sery czy nawet warzywa i mięso.
Poniżej prezentuję przepis na podstawową wersję podpłomyka. Jest to świetny sposób na poznanie tego skarbu polskiej kuchni, a także punkt wyjścia do dalszej zabawy i bardziej skomplikowanych wersji. Zdecydowanie polecam Wam zaczęcie od wersji z cienkiego ciasta.
Składniki
- mąka – 300 g
- woda – 250 ml
- sól – 1/2 łyżeczki
Podane ilości składników powinny pozwolić na przygotowanie ok 10 sztuk średniej wielkości, cienkich placków (ok. 15-20 cm średnicy).
Tajemnicą udanego wypieku podpłomyków jest użycie dobrych składników. Jak łatwo się domyślić, z wodą i solą nie ma zbyt dużego pola do popisu, dlatego przy kompletowaniu składników skup się na jak najlepszej jakości mące. Na początek polecam jakąś fajną mąkę pszenną chlebową.
Wykonanie podpłomyków
-
Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski.
-
Dodaj sól
-
Wlewaj powoli wrzącą wodę i cały czas mieszaj łyżką.
-
Wszystkie składniki powinny połączyć się w masę, która w trakcie mieszania zbierze z powierzchni miski całą mąkę i utworzy zwartą kulę.
-
Taką kulę zagniataj jeszcze przez kilka minut przy pomocy dłoni do czasu, aż ciasto na podpłomyk nie będzie się lepić do dłoni, będzie gładkie i sprężyste.
-
Tak przygotowane ciasto powinno odpocząć przynajmniej kilkanaście minut pod przykryciem.
-
Następnie uformuj z ciasta podłużny wałek i pokrój je na równe kawałki, a każdy z nich rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie.
-
Ja osobiście najbardziej lubię podpłomyki pieczone z cienkiego ciasta, tak cienkiego że pod światło jest prawie przezroczyste :)
-
Tak przygotowane placki upiecz na mocno rozgrzanej SUCHEJ patelni. Kiedy od spodu na powierzchni placka pojawią wyraźne brązowo-czarne fragmenty, to czas odwrócić go na drugą stronę i piec do uzyskania takiego samego efektu.
W trakcie pieczenia podpłomyk może pod wpływem gorąca nadmuchać się jak balonik, a na pewno powinny pojawić się sporych rozmiarów bąbelki.
-
Po upieczeniu podpłomyki staną się bardziej płaskie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem dobrej oliwy i wszystkiego, co tylko chcesz na nich położyć.
Jak podać podpłomyk
Na poniższym zdjęciu moja propozycja podania podpłomyka dodatkami pod hasłem „czyścimy lodówkę z resztek”, czyli podpłomyk z serem kozim, sosem pomidorowym, pieczonym bakłażanem i cukinią, ostrym sosem z mango i świeżymi ziołami.
Tobie radzę przede wszystkim dobrze się bawić i wypróbować wszystkie dodatki, na jakie masz ochotę – zarówno wytrawne jak i słodkie! :-)
a jakiej grubości powinny być grube podpłomyki i ile je „smażyć”?
Ja wrabiam jeszcze kapkę oleju do ciasta.
swietnie wszystko na ten temat krotko i rzeczowo.Ja wypiekam je w piecu chlebowym mojego syna , a,. ze ten jest na kolkach/projekt wlasny syna / dojezdzamy w rozne miejsca na prezentacje i degustacje- zaproscie przyjedziemy. Mamy nieco inny przepis- dodajemy make zytnia z calego przemialu /zaopatrzenie w mlynie/.Pycha- warto sprobowac!
Gratuluje pomysłu syna, ale moja córka jest magistrem prawa :)
Przepis super ale używając zwykłej, białej mąki trzeba jej dać ok 100 g więcej – pokecam, pyszności!
Podpłomyki pamiętamy jeszcze z dawnych lat, kiedy to babcia smażyła je na starej blasze, przypomniałaś nam ich smak :)
Podoba mi się, że coś do zrobienia na suchej patelni :)
a przepis na ostry sos mango można prosić?