Na czasie:

Ciasto na pizzę – mistrzowski przepis „na oko”

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Ciasto do pizzy autorstwa Franco Pepe, czyli właściciela i szefa kuchni w najlepszej włoskiej pizzerii – Pepe in Grani to mistrzostwo świata. Co ciekawe jest to przepis „na oko”, bo według Franco prawdziwy entuzjasta pizzy nie opiera się na konkretnych składnikach i ich ilościach, bo istnieje wiele zmiennych takich jak, np. temperatura czy typ użytej mąki.

Składniki:

  • 250 g wody
  • 400 g mąki
  • 10 g soli
  • 2-3 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki zakwasu, np. żytniego

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlej wodę. Dodaj odrobinę mąki (jedną garść, bo wszystkie czynności robisz w tym przepisie przy pomocy samych dłoni) i sól.

  2. Rozmieszaj, aby składniki się połączyły. W trakcie mieszania dodawaj stopniowo mąkę. Doprowadź do tego, aby mąka dobrze się rozprowadziła i nie było żadnych grudek.

  3. Kiedy ciasto osiągnie konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe, dodaj rozkruszone świeże drożdże i zakwas.

  4. Ponownie dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż nabierze właściwej konsystencji (właściwej, czyli jakiej? ciasto powinno odchodzić od miski, ale nadal pozostanie lekko klejące). Wyrabianie ciasta powinno potrwać ok. 15-20 minut.

  5. Ciasto wyciągnij z miski i zacznij wyrabiać na blacie/desce, aż uformujesz plastyczną, zwartą ale delikatnie klejącą kulę.

  6. Włóż ponownie do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny.

  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką.

  8. Ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich kule (zawijając brzegi do środka). Odstaw w pojemniku przykrytym folią spożywczą na 2 godziny.

  9. Wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i uformuj przy pomocy dłoni brzegi ciasta, które są tak charakterystyczne dla pizzy neapolitańskiej.

  10. Nałóż ulubione składniki i włóż na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C na około 4-5 minut.

  11. Na ostatnią minutę pieczenia przełóż pizze na górę piekarnika (można włączyć funkcję grilla, aby ciasto ładnie się przypiekło. Osiągniesz efekt zbliżony do pizzy pieczonej w prawdziwym włoskim piecu).

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php