Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta, czyli klasyczna przekąska kuchni włoskiej. To aromatyczne grzanki, które w oryginalnej wersji występują tylko z pomidorami. Tak naprawdę można przygotować je z dowolnymi dodatkami.

Podstawą każdej bruschetty jest pieczywo podpiekane z oliwą i czosnkiem. Na kromki pieczywa nałożyłam tradycyjnie pomidory. W mojej wersji żółte i czerwone pomidorki koktajlowe, pokrojone na połówki wzbogacone oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Całość uzupełnił rozpływający się ser mozzarella oraz rukola o lekko orzechowym smaku.

Bruschetta

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

  • pieczywo (najlepiej pszenna bagietka lub włoska ciabatta)
  • 14-16 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej rukoli
  • sól, pieprz

Bruschetta

Przygotowanie

  1. Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.

  2. Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.

  3. W tym czasie przygotuj pomidory – do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby były równomiernie pokryte oliwą z octem.

  5. Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plasterek sera mozzarella i pomidory.

  6. Włóż ponownie do piekarnika i podgrzewaj jeszcze przez 6-8 minut, aż pomidory będą miękkie a ser zacznie się rozpuszczać.

  7. Na koniec dopraw grzanki solą i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu każdej kromki ułóż listki rukoli.

Bruschetta

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php