Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta, czyli klasyczna przekąska kuchni włoskiej. To aromatyczne grzanki, które w oryginalnej wersji występują tylko z pomidorami. Tak naprawdę można przygotować je z dowolnymi dodatkami.

Podstawą każdej bruschetty jest pieczywo podpiekane z oliwą i czosnkiem. Na kromki pieczywa nałożyłam tradycyjnie pomidory. W mojej wersji żółte i czerwone pomidorki koktajlowe, pokrojone na połówki wzbogacone oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Całość uzupełnił rozpływający się ser mozzarella oraz rukola o lekko orzechowym smaku.

Bruschetta

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

  • pieczywo (najlepiej pszenna bagietka lub włoska ciabatta)
  • 14-16 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej rukoli
  • sól, pieprz

Bruschetta

Przygotowanie

  1. Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.

  2. Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.

  3. W tym czasie przygotuj pomidory – do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby były równomiernie pokryte oliwą z octem.

  5. Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plasterek sera mozzarella i pomidory.

  6. Włóż ponownie do piekarnika i podgrzewaj jeszcze przez 6-8 minut, aż pomidory będą miękkie a ser zacznie się rozpuszczać.

  7. Na koniec dopraw grzanki solą i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu każdej kromki ułóż listki rukoli.

Bruschetta

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję