zajadam.pl

Dyniowe pancakes

Dyniowe pancakes

Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki polane miodem lub z syropem klonowym to jeden z moich ulubionych przysmaków śniadaniowych. Tym razem z dodatkiem puree z dyni, które nadaje placuszkom piękną pomarańczową barwę.

Placki te możesz podawać na różne sposoby, a także przyrządzać z różnych rodzajów dyni. Do przepisu użyłam dyni piżmowej. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto przygotowuje się szybko. Pancakesy po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Posypane ulubionymi dodatkami – orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, migdałami. Idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • do podania: syrop klonowy lub cynamon

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawy.

  2. Dodaj jajko, mleko, puree z dyni, olej i wyrób masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie przy pomocy chochli wlej niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki.

  4. Placuszki smaż z obu stron na małym ogniu, aż nabiorą złotego koloru.

  5. Usmażone pancakes przełóż na talerz posyp cynamonem lub polej syropem klonowym.

Skomentuj

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php