Gołąbki bez zawijania

Dziś proponuję gołąbki bez zawijania, czyli alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. To świetna opcja dla wszystkich miłośników tego dania. Potrawa w klasycznym wydaniu jest dość pracochłonna. Czas przygotowania gołąbków bez zawijania jest znacznie krótszy, a efekt równie smaczny.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Białą, poszatkowaną kapustę, mięso mielone, jajka, ryż oraz kaszę mieszam. Z masy formuję owalne gołąbki (w taki sposób jak kotlety mielone) i obsmażam. Na koniec gołąbki zapiekam w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania

Składniki

Gołąbki:

  • 800 g mielonego mięsa
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4  łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Gołąbki bez zawijania

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos pomidorowy – czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekany czosnek, podsmaż przez około 2 minuty.

  2. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory. Dopraw solą pieprzem, papryką i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje.

  3. Na końcu dodaj cukier i zioła. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

  4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Ryż podgotuj.

  5. Kapustę posiekaj, posól i odstaw na ok. 20 minut.

  6. Cebulę, ryż, mielone mięso, poszatkowaną kapustę, kaszę i jajka dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Z masy uformuj gołąbki, obtocz w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

  8. Podsmażone gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym (dodatkowo gołąbki przekładam kapustą, ale nie jest to konieczne), następnie zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

  9. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. Włóż gołąbki i piecz przez 35-45 minut.

Gołąbki bez zawijania

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Sol says:

    Zamiast sparzac kapustę, polecam poszatkowaną posolic. Skruszeje, będzie miękka i szybko przejdzie smakiem mięska :)

  • Łukasz says:

    Dziękuję za przepis. Gołąbki bardzo dobre :)

    Ja zrobiłem z 1kg mięsa mielonego i … dla takiej ilości proponuję zrobić podwójną ilość sosu pomidorowego.
    Czy poszatkowaną kapustę nie lepiej by było sparzyć wrzątkiem? Nie jestem kucharzem specjalistą, ale gorąca woda by troszkę zmiękczyła kapustę.

    Blog Zajadam, to jest to – przejrzyste przepisy, dokładne ilości (a nie „na oko”), realne foto. Dla człowieka po politechnice, blog jest idealny :)

  • Ola says:

    A kiedy manna? Czy jest niezbędna?

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php