zajadam.pl

Gołąbki z kaszą, tofu i pieczarkami

Gołąbki wegetariańskie

Tradycyjne polskie gołąbki to super popularna pozycja obiadowa w menu wielu z naszych babć i mam. Ja chcę zaproponować fanom domowej kuchni gołąbki w wersji wegetariańskiej.

Potraw podobnych do naszych polskich gołąbków funkcjonuje sporo w najróżniejszych kuchniach świata. Zwykle są to smaki orientalne lub śródziemnomorskie. Proponuję się jednak pokusić o ugotowanie gołąbków będących dobrym, bezmięsnym zamiennikiem naszych poczciwych gołąbków z sosem pomidorowym.

Gołąbki wegetariańskie

Zadaniem tofu jest zastąpienie mięsa (a konkretniej zawartych w nim wartości odżywczych), zaś pieczarki i sos sojowy odpowiedzialne są za smak umami, gwarantowany w tradycyjnych gołąbkach przez mięso wieprzowe. Proponuję również biały ryż zastąpić kaszą gryczaną, która ma nieco większą zawartość dobroczynnych substancji.

Składniki gołąbków

Gołąbki wegetariańskie

  • nieduża główka białej kapusty
  • kasza gryczana – 100 g
  • tofu – jedna kostka ok. 100-150 g
  • pieczarki – ok. 10 sztuk
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ok. 1 – 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • sos pomidorowy do podania (np. według tego przepisu)

Wykonanie gołąbków

  1. Z kapusty wytnij przy pomocy noża głąb, a następnie włóż ją do garnka z wrzątkiem i gotuj przez ok. 10 minut. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

  2. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcjami z opakowania.

  3. Cebulę i pieczarki posiekaj drobno, i podsmaż na tłuszczu roślinnym do miękkości.

  4. Ugotowaną kaszę połącz z usmażonymi pieczarkami, tofu pokrojonym w kostkę, jajkiem, przyprawami i sosem sojowym – tak powstanie farsz gołąbków.

  5. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.

  6. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawijaj gołąbki (zobacz poradnik zawijania gołąbków), a następnie układaj je w garnku wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty.

  7. Ułożone w garnku gołąbki (mogą być jedne na drugich) zalej bulionem, przykryj garnek i wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

  8. Podawaj z sosem pomidorowym, z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.

Gołąbki wegetariańskie

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Uwielbiam tofowe gołąbki, tylko ja je robię z tofu wędzonego. Polecam do wyprówbowania (w marketach można dostać tofu Polsoi i Solida – pierwsze ma wyraźniejszy smak wędzenia)

Czego szukasz?

css.php