zajadam.pl

Karmelizowana marchewka

Karmelizowana marchewka

Marchewkę uwielbiam za jej walory smakowe i odżywcze, a także za nieograniczone zastosowanie kulinarne. Najlepsza marchewka to ta, która ma jeszcze nać – jest wtedy słodsza i bardziej delikatna. W sklepach i na bazarach znajdziesz ją właśnie teraz. Dziś pokażę mój sprawdzony sposób na jej wykorzystanie.

Delikatne i chrupiące marchewki otoczone aromatyczną marynatą na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i tymianku to marchewki w najlepszym wydaniu. Karmelizowane warzywa na maśle sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub po prostu jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • 500 g młodych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Karmelizowane marchewki

Przygotowanie

  1. Jeśli marchewka ma delikatną skórkę, to nie trzeba jej nawet obierać – wystarczy dobrze wyszorować ją w wodzie.

  2. Marchewkom odetnij nać, możesz zostawić krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki.

  3. Marchewkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 5 min (marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna) i odcedź.

  4. Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z miodem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.

  5. Do miski wrzuć podgotowane marchewki i dokładnie wymieszaj, tak aby dokładnie pokryły się marynatą.

  6. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzuć marchewki i smaż krótko na większym ogniu do momentu karmelizacji.

Karmelizowane marchewki

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php