Kasza pęczak z kurkami

Sezon na kurki jest wyjątkowo długi – trwa od czerwca, aż do listopada. Dlatego korzystam, ile się da i przygotowuję przeróżne dania z grzybkami.  Kurki uwielbiam przede wszystkim za ich wyjątkowy smak i aromat, ale i za to, że pasują niemal do wszystkiego.

W połączeniu z kaszą pęczak, pomidorami tworzą niezwykłe danie obiadowe. Wykończone startym parmezanem i posiekana natką pietruszki. Bardzo aromatyczne, sezonowe i proste w przygotowaniu, a do tego gotowe w niecałą godzinę.

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak
  • 400 g kurek
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw.

  2. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  3. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  4. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.

  5. Na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek i masło. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  6. Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  7. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się przyrumienią.

  8. Na innej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć suchą kaszę i podgrzewaj przez 1 minutę, następnie wlej bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj przez ok. 15 minut.

  9. Odkryj patelnię i wygotuj resztę płynu jeśli pozostał.

  10. Teraz na patelnię z kaszą dodaj podsmażone kurki i wlej wino. Gotuj ok. 5 minut, aż płyn odparuje.

  11. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  12. Danie wyłóż na talerze posyp parmezanem i posyp posiekana natką pietruszki.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php