zajadam.pl

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Mielony to klasyka polskiej kuchni. Obok kotletów schabowych stanowi najpopularniejsze danie obiadowe. Pokażę jak przygotować pyszne mielone rumiane na zewnątrz i miękkie w środku.

Tak przygotowany kotlet mielony najlepiej smakuje z porcją ziemniaków wraz z dodatkiem buraczków lub mizerią. To klasyczne polskie danie obiadowe w najlepszym wydaniu.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki oleju lub smalcu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namocz chwilę w wodzie, odciśnij z nadmiaru płynu.

  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

  3. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulkę. Dopraw do smaku.

  4. Masę mięsną dokładnie wymieszaj dłonią i dosyp tyle bułki tartej aby nie była zbyt kleista ale też aby łatwo można z niej formować kotleciki.

  5. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor.

  6. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php