zajadam.pl

Kotlety schabowe

Kotlet schabowy

Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Idealne dla mnie kotlety charakteryzują się chrupiącą, złocistą skórką. Nie mogą ociekać tłuszczem i powinny mieć odpowiednią grubość. Jak zrobić takie kotlety schabowe?

Na efekt końcowy ma wpływ wiele czynników. Najważniejszy jest wybór odpowiedniego mięsa – dobry produkt to podstawa. Mięso powinno być świeże i pokrojone na równe warstwy, nie mogą być za cienkie ani za grube. Dużą rolę odgrywa także tłuszcz do smażenia, na jego temat zdania są podzielone. Jedni stawiają na masło, inni wybierają oleje roślinne. Sporo osób sięga po smalec, ja także należę do tej grupy. Użycie smalcu do przyrządzenia tradycyjnego kotleta schabowego, zapewni mu wspaniały i charakterystyczny smak, którego nie uzyskasz stosując masło czy oleje roślinne.

Składniki

  • 400 g schabu wieprzowego bez kości
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie mięso pokrój na plastry równej szerokości.

  2. Rozbij mięso do odpowiedniej grubości. Połóż schab na desce i przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to rozpryskiwaniu i rozerwaniu mięsa). Rozbij mięso tłuczkiem do ubijania mięsa po obu stronach. Rozbity kotlet powinien mieć około 1 cm grubości.

  3. Tak przygotowane kotlety oprósz solą i pieprzem po obu stronach.

  4. Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą.

  5. Kotlety oprósz mąką, następnie panieruj w jajku i bułce. Postaraj się by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie mocno tłuszczem.

  6. Na rozgrzaną patelnię dodaj smalec, gdy tłuszcz się rozpuści (uważaj, by roztopiony smalec nie zaczął się palić). Na rozgrzany tłuszcz połóż kotlet.

  7. Smaż kotleta z obu stron na złoty kolor. Najpierw z jednej strony przez około 4 minuty na średnim ogniu, a następnie przewróć na drugą stronę, zmniejszając ogień. Sprawdź czy mięso usmażyło się równomiernie.

  8. Po usmażeniu zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlet schabowy

Tak przygotowany kotlet schabowy najlepiej smakuje z porcją ziemniaków wraz z dodatkiem buraczków lub mizerią. To klasyczne polskie danie obiadowe w najlepszym wydaniu.

Skomentuj

Zobacz również

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php