Onion rings to nic innego jak chrupiące krążki cebuli otoczone złocistym ciastem. Taka domowa przekąska świetnie sprawdzi się zarówno jako małe co nieco do przegryzienia w trakcie oglądania telewizji czy podczas imprezy w gronie znajomych.
Krążki cebulowe są banalnie prostą i tanią w przygotowaniu zakąską. Składniki do zrobienia onion rings to produkty, które każdy ma w swojej kuchni na co dzień. Wystarczy cebula i ciasto, które przygotowuję z mąki, jajka, wody z dodatkiem podstawowych przypraw.
Po usmażeniu krążki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Z sosem majonezowym smakują wybornie. Wiem, że to jedna z tych dość kalorycznych przekąsek, ale jak tu oprzeć się takim smakom.
Składniki
- 2 cebule
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- 125 ml wody gazowanej
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Cebulę obierz, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozdziel na pojedyncze okręgi.
-
W misce umieść mąkę, dodaj jajko, wodę i dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji naleśnikowego ciasta. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody.
-
Ciasto dopraw solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Wymieszaj.
-
Zanurz krążki cebuli w cieście. Usuń nadmiar ciasta potrząsając krążkiem.
-
Pierścienie cebulowe smaż na rozgrzanym oleju. Nakładaj je partiami przy pomocy widelca.
-
Smaż po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości plastrów cebuli.
-
Po usmażeniu onion rings umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Serwuj od razu. Najlepsze zaraz po usmażeniu.
Krążki możesz serwować ze swoim ulubionym sosem, np. pomidorowym, majonezowym, słodko-pikantnym dipem czy po prostu zjeść je z domowym ketchupem. Do tego szklanka złotego trunku i wygodna kanapa ;)
Napisz pierwszy komentarz