zajadam.pl

Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów: słodkie, wytrawne czy z różnymi nadzieniami i dodatkami. Dziś proponuję naleśniki z dodatkiem puree z dyni, które nadaje piękną pomarańczową barwę.

Tradycyjne ciasto naleśnikowe wzbogacam puree z dyni i gałką muszkatołową. Dyniowe naleśniki można zajadać  z ulubionym dżemem, powidłami, słodkim syropem albo białym serem.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i cukru
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia

 

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, cukier i gałkę muszkatołową.

  2. Wlej mleko, dodaj puree z dyni, jajko i olej.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

  4. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  5. Przed smażeniem patelnię posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  6. Wlewaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php