Purée z batatów

Bataty lubię za ich słodki smak, piękny, pomarańczowy kolor i szerokie zastosowanie kulinarne. Nieważne, pieczone czy gotowane, dla mnie w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Tym razem z batatów przygotowałam purée, które stanowi doskonały dodatek do dań głównych.

Purée jest bardzo proste w przygotowaniu. Ugotowane bataty rozgniatam z masłem, dokładnie tak samo jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Dodatkowo warzywa miksuję przy pomocy blendera na idealnie gładką masę, ale nie jest to konieczne, jeśli chcesz uzyskać purée o bardziej wyrazistej strukturze. Do tego przyprawy – papryka i gałka muszkatołowa, które nadają purée charakteru.

Składniki

  • 600 g batatów
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

Puree z batatów

Przygotowanie

  1. Bataty obierz, pokrój w większą kostkę i umieść w garnku z zimną wodą. Dodaj sól i warzywa gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.

  2. Warzywa odcedź i dodaj do nich masło. Następnie bataty rozgnieć tłuczkiem.

  3. Dodaj przyprawy – pieprz, paprykę i mieloną gałkę muszkatołową. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée.

  4. Purée z batatów udekoruj świeżymi ziołami – tymiankiem lub rozmarynem.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Obiad

Puree z batatów

Przetarte/zmiksowane bataty wykorzystuję jako zamiennik naszych rodzimych ziemniaków. Purée pasuje do wielu potraw. Szczególnie dobrze smakuje z mięsem czy rybami.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • mam says:

    Witam i serdeczne dzięki za to jak można przygotować dania z batatów. Jestem barrrdzo dojrzałą osobą ,ale nie miałam pojęcia,że takie pyszności można uwarzyć.( Całe życie się uczymy. ) Mnie najbardziej smakuje puree i pieczone ze skórką. Jeszcze raz dzięki i wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php