zajadam.pl

Pieczona brzoskwinia

Pieczona brzoskwinia

Pieczone brzoskwinie z serem mozzarella to wyjątkowo zgrany duet. Połączenie to sprawdzi się jako drugie śniadanie, szybka przekąska czy deser z wytrawną nutą.

Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczą tylko 3 składniki. Słodycz dojrzałych owoców wzmacnia miód. Zwieńczeniem całej kompozycji jest roztopiony ser mozzarella, chrupiące orzechy włoskie i gałązki świeżych ziół.

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 8 łyżeczek miodu
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera mozzarella
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie rozkrój na pół i usuń z nich pestki.

  2. Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Każdą połówkę polej miodem i połóż na niej plasterek sera mozzarella.

  4. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.

  5. Następnie brzoskwinie posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i polej jeszcze miodem. Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż miód zacznie się karmelizować.

  6. Podawaj z gałązkami świeżych ziół, np. tymianku czy rozmarynu.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php