zajadam.pl

Sierpień na talerzu

agriculture-72786_640

Sierpień – kolejny letni miesiąc, a jednocześnie szczyt sezonu owocowo-warzywnego. Wszystko jest pyszne, aromatyczne i kuszące. W sprzedaży pojawiają się kolejne apetyczne produkty. Jeśli kierujesz się sezonową filozofią w kuchni sprawdź jakie warzywa i owoce warto kupować w sierpniu?

Nie wszyscy z nas wiedzą w jakim czasie dojrzewają w sposób naturalny poszczególne gatunki warzyw i owoców. A przecież nie od dziś wiadomo, że najlepsze i najbardziej wartościowe są produkty sezonowe.

Hity warzywne sierpnia

  • Dynia – sezon na dynie trwa od sierpnia do listopada. Jest warzywem bogatym w witaminy – C, D, B1, B2, PP oraz składniki mineralne. Zawiera także sporą dawkę kwasu foliowego i  beta-karotenu. Dynię możesz smażyć, gotować, piec i marynować. Z jej miąższu przygotujesz pyszną zupę. Oprócz miąższu w kuchni popularne są pestki z dyni, które także obfitują w liczne składniki – żelazo, magnez, miedź i potas.
  • Skorzonera – korzenie skorzonery zbiera się od sierpnia do listopada. Skorzonera znana jest także pod nazwą wężymord i czarny korzeń. Warzywo to zawiera cenne składniki – potas, magnez, sód, żelazo, karoten, wapń i witaminy: E, B1, B2, i C. Skorzonera w smaku przypomina szparagi, możesz przygotować ją w piekarniku, grillować czy smażyć. Skorzonera to trochę zapomniane warzywo, które teraz wraca do łask. Znajdziesz je na dobrze zaopatrzonych stoiskach bazarów lub w sklepach z ekologiczna żywnością.
  • Karczochy – w Polsce zbierane od sierpnia do października. Karczochy są źródłem witamin PP, C i z grupy B oraz karotenu, żelaza, sodu, potasu. Zawierają błonnik. Jadalną częścią tego warzywa są główki kwiatostanów po usunięciu stwardniałych łusek okrywy. Możesz je gotować, smażyć i piec.

artichokes-5355_640

  • Brukiew – zbierana jest od sierpnia do listopada. Dawniej składnik codziennej kuchni polskiej, dziś po latach zapomnienia wraca. Warzywo to cechuje zawartość sporej ilości składników odżywczych. Brukiew jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, A i K, a do tego wiele składników mineralnych: wapnia, fosforu, sodu, magnezu miedzi i żelaza. Znajdziesz w niej także sporo błonnika, beta-karotenu i substancje antyrakowe. Brukiew możesz jeść na surowo, piec, gotować, dusić i kisić. Przygotujesz z niej zupę, surówki czy zapiekanki.

W dalszym ciągu dostępne są także warzywa, które zaczęły pojawiać się już w lipcu a nawet czerwcu – pomidory, papryka, patisony, cukinia, bakłażan, kukurydza, bób, szpinak, kalafior.

Owoce sierpnia

  • Aronia – owoce aronii dojrzewają w sierpniu. Aronia należy do roślin leczniczych ze względu na dużą zawartość antocyjanów, witamin: C, E, PP i  z grupy B oraz soli mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo. Surowe owoce są dość cierpkie, dlatego rzadko spożywa je się w takiej postaci, częściej jako: dżemy, konfitury, soki i nalewki.
  • Czarny bez (owoc) – bardzo popularna roślina, występuje na obszarze całego kraju, rośnie dziko, ale jest także uprawiana. Kwiaty zbiera się od maja do czerwca, natomiast owoce od sierpnia do października. Nie mogą być spożywane na surowo. Można z nich przygotować – dżemy, konfitury, syropy, soki, nalewki i wina. Czarny bez ma silne właściwości antyoksydacyjne, antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego często wykorzystywany jest jako środek wzmacniający odporność.
  • Dzika róża (owoc) – w zależności od odmiany owoce zbiera się od sierpnia nawet do października. W kuchni wykorzystywana do sporządzania: konfitur, dżemów, syropów, soków, nalewek i win. Owoce dzikiej róży to bomba witaminowa – sporo witaminy C oraz A, B1, B2, E, K.
  • Mirabelka – można je spotkać już w lipcu, a dostępne są do września. W zależności od odmiany mogą mieć różny kolor od jasnożółtego do czerwonego. Często jadane na surowo. Możesz wykorzystać je także do przygotowania dżemów, konfitur, soków i kompotów. Owoce te są świetnym dodatkiem do deserów, ciast, nalewek oraz wódki.
  • Jabłka – w przypadku tych owoców sezon rozpoczyna się już w lipcu a kończy nawet w listopadzie, w zależności od gatunku, a jest ich naprawdę sporo -papierówka, malinówka, lobo, złota reneta… Najczęściej jadane na surowo, gotowane lub pieczone. Mają bardzo szerokie kulinarne zastosowanie: ciasta, desery, sałatki, surówki oraz jako dodatek do dań głównych. Z jabłek można przygotować popularny ostatnio cydr.

W pobliskich warzywniakach spotkasz jeszcze sporo sezonowych pyszności – agrest, brzoskwinie, jagody, jeżyny, maliny i porzeczki, o których wspomniałam we wcześniejszych wpisach (czerwcowym i lipcowym).

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. 5

    W tym roku mamy nader upalny sierpień. Są jednak owoce, które akceptują nadmiar słońca i odwdzięczają się wyśmienitym smakiem. Aronia gdyż o tym owocu chcę napisać bardzo lubię w postaci soków lub nektarów z uwagi na dużą zawartość antycyjanów. Bardzo często rozpuszczam nektar z aronii w wodzie tworząc w ten sposób świetny napój energtyczny. Nektar z aronii gomaru odznaczony znakiem jakość tradycja bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i sprawdza jako dodatek do lodów. Również sernik na zimno oblany nektarem z aronii świetnie smakuje.

Czego szukasz?

css.php