zajadam.pl

Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe

Mleko migdałowe to świetny zamiennik dla tradycyjnego mleka. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera laktozy. Z powodzeniem może być stosowane do koktajli śniadaniowych, porannej owsianki czy kakao.

Mleko roślinne coraz częściej dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością, jednak lepiej postawić na samodzielne wykonanie. Szczególnie, że to bardzo proste. Pokażę krok po kroku jak zrobić mleko migdałowe. Do przygotowania napoju potrzebne są jedynie dwa składniki – migdały i woda. W taki sam sposób możesz przygotować również inne mleko roślinne, na przykład słonecznikowe, sezamowe czy z ulubionych orzechów.

Składniki

  • 150 g migdałów
  • 3 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 1 szklanka wody do namoczenia migdałów

Domowe mleko migdałowe krok po kroku

  1. Migdały obierz z łupin. Aby usunąć skórkę z migdałów sparz je wrzątkiem. Odczekaj chwilę (ok. 10 minut). Następnie należy schłodzić je i odcedzić. Po chwili wystarczy nacisnąć kciukiem i palcem wskazującym na spiczastą część, a migdał sam wyskoczy ze skórki.

  2. Obrane migdały zalej szklanką zimniej wody i odstaw na około 8 godzin, najlepiej na noc w chłodnym miejscu.

    Mleko migdałowe

  3. Migdały odcedź, wrzuć do blendera i zalej 3 szklankami zimnej przegotowanej wody. Całość miksuj przez kilka minut.

    Mleko migdałowe

  4. Zawartość pojemnika przelej do butelki przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą.

    Mleko migdałowe

Tak przygotowane mleko możesz przechowywać maksymalnie przez 3 dni w lodówce. Potem zaczyna kwaśnieć i nie nadaje się do picia. Przed użyciem najlepiej wstrząsnąć i zamieszać mleko, aby zapobiec jego rozwarstwianiu.

Mleko migdałowe

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Ja pozostałość z migdałów suszę i robię z tego mąkę migdałową; czytałam też o robieniu z tego serka ale jeszcze nie testowałam. Zastanawiam się nad parzeniem migdałów aby je obrać ze skórki – czy nie traci się witamin przez wysoką temperaturę?

  2. czy można wykorzystać tę „pozostałość” z tetry do zjedzenia jako składnik np. serka czy pasty na kanapki??

Czego szukasz?

css.php