Flaki z boczniaków

Flaki to zupa dość kontrowersyjna, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi. Dziś proponuję flaki w wersji wegetariańskiej – gdzie głównym składnikiem są boczniaki.

Mięsna wersja ma wielu zwolenników, jednak ja nigdy nie mogłam się do niej przekonać. Smak i zapach tradycyjnego dania jest dla mnie nie do przyjęcia. Flaki z boczniaków to zupełnie inna bajka. Podstawą bezmięsnej odmiany są grzyby, warzywa i odpowiedni zestaw przypraw – majeranek, gałka muszkatołowa i papryka. To wszystko sprawia, że zupa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Talerz flaczków z boczniaków świetnie smakuje posypany natką świeżej pietruszki i serwowany z kromką dobrego pieczywa.

Flaki z boczniaków

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 1, 5 l wody lub bulionu warzywnego
  • 2 średniej wielkości marchewki (ok. 200 g)
  • 1 korzeń pietruszki (50 g)
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Flaki z boczniaków

Przygotowanie

  1. Boczniaki oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek.

  2. W garnku rozgrzej olej. Dodaj obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz plasterki grzybów. Podsmaż przez kilka minut, mieszając.

  3. Do garnka dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę warzywa. Dorzuć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość duś na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

  4. Warzywa, grzyby i przyprawy zalej wodą lub bulionem. Dodaj przyprawy – gałkę muszkatołową, paprykę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Flaki z boczniaków

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ja says:
    5

    Proponuję jednak bulion wołowy. Boczniaka pokroić w cienkie paski. Na koniec dużo świeżo mielonego pieprzu. Niejeden „flakożerca” nie zorientuje się że je grzyby.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php