Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to jedna z najlepszych zup o tej porze roku. Korzystając z sezonu grzybowego sięgam po świeże grzyby. Możesz oczywiście ugotować ją przez cały rok i użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Dziś proponuję przepis na grzybową, która jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna.

Zupę przygotowałam na wywarze warzywnym. Do zupy dorzuciłam podsmażane podgrzybki, co nadało potrawie głęboki smak i aromat. Dodałam pokrojone warzywa – ziemniaki i marchewkę. Na koniec grzybową zabieliłam śmietaną 18-proc. do zup i sosów. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku oraz wzbogaciłam posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych, np. podgrzybków, borowików)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do podania

Zupa grzybowa

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  3. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w talarki i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez około 15 minut.

  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy, wrzuć pokrojone grzyby, i smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Zawartość patelni dodaj do gotującej zupy.

  5. Na patelnię dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dorzuć do zupy.

  6. Gotuj przez kolejne 10-15 minut.  Po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.

  7. Na sam koniec, spróbuj zupy i dopraw w razie konieczności solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  8. Zupę serwuj z  sporą szczyptą posiekanej natki pietruszki.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Zupa grzybowa

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php