Kapuśniak z boczkiem wędzonym

Przepisów na kapuśniak jest mnóstwo. Na blogu znajdziecie już tradycyjny kapuśniak przygotowany na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak.

Kapuśniak z solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków.

Składniki

  • 2 l bulionu lub wody
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  2. Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.

  3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

  4. Dodaj startą pietruszkę, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  5. Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

  6. Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.

  7. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  8. Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).

  9. Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.

  10. Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php