zajadam.pl

Kapuśniak z boczkiem wędzonym

Kapuśniak z boczkiem wędzonym

Przepisów na kapuśniak jest mnóstwo. Na blogu znajdziecie już tradycyjny kapuśniak przygotowany na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak.

Kapuśniak z solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków.

Składniki

  • 2 l bulionu lub wody
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  2. Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.

  3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

  4. Dodaj startą pietruszkę, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  5. Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

  6. Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.

  7. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  8. Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).

  9. Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.

  10. Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php