zajadam.pl

Kapusta ze śliwkami

Kapusta ze śliwkami

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kapusty. Stanowi ona bazę kilku potraw na naszym świątecznym stole. Jedną z nich jest kapusta zasmażana z dodatkiem śliwek kalifornijskich.

Suszone śliwki nadają kapuście lekko słodkawego posmaku i niezwykłego aromatu. Warto wziąć pod uwagę ten przepis komponując menu na nadchodzące święta. Kapustę można podać jako samodzielne danie lub wykorzystać jako farsz, np. do pasztecików z ciasta drożdżowego.

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Kapusta ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną pokrój na krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij).

  2. Kapustę wrzuć do garnka, a następnie zalej wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę. Gotuj przez około godzinę.

  3. Śliwki pokrój na pół i dodaj do garnka. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu.

  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaj dwie łyżki mąki.

  5. Cebulę z mąką zasmaż na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlej na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty.

  6. Zasmażkę mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaj zawartość patelni do gotującej się kapusty.

  7. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kapusta ze śliwkami

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php