Łazanki z kapustą i grzybami

Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych dań na świątecznym stole. U mnie pojawia się jako samodzielnie serwowana potrawa, ale nie tylko. Te dwa pyszne składniki łączę z łazankami. W tym zestawieniu smakuje mi wszystko – aromatyczne grzyby, kwaśna kapusta i mnóstwo makaronu.

W polskiej kuchni łazanki są składnikiem tradycyjnej, wigilijnej zupy rybnej, ale najczęściej serwowane są właśnie z kapustą i grzybami. Świąteczne danie wzbogacam przyprawami  –  zielem angielskim, liściem, laurowym, jałowcem, goździkami i majerankiem. To potrawa, która podobnie jak bigos dopiero z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Im więcej razy się ją podgrzewa, tym staje się lepsza.

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 makaronu łazanek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Łazanki z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.

  2. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby.

  3. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie.

  4. Kapustę posiekaj na desce, włóż do większego garnka i zalej wywarem z grzybów oraz wodą (tak, aby płyn przykrył całą kapustę).

  5. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu.

  6. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju razem  z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Całość podsmaż przez około 5 minut i dodaj do gotującej się kapusty.

  7. Garnek z kapustą przykryj i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości przez około 50-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  8. Dodaj grzyby i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie przelej go zimną wodą i połącz z ugotowaną i doprawioną kapustą. Dokładnie wymieszaj.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Łazanki z kapustą i grzybami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php